Атака или лошо трептене? Bitcoin Cash вижда пристъп на необичайна минна дейност

Биткойн Кеш

Блокчейнът на Bitcoin Cash (BCH) обикновено вижда около 6 блока, намерени на всеки час. През последните дни неизвестен обект понякога добиваше до 12 блока BCH на час, което предизвика дебат в общността относно причината за аномалната бързина.

В началото на преден план излязоха две основни теории за епизода, а именно, че се играе консенсусна атака или че майнер или пул за копаене преминава от Bitcoin (BTC) към BCH по такъв начин, че да добива възможно най-изгодно , временно причиняващи лоши трептения в алгоритъма за регулиране на трудността (DAA) на 32 MB спиноф верига, който е създаден, за да запази BCH блоковете пристигащи средно на всеки 10 минути.

Биткойн Кеш

Тъй като прахът около инцидента се е уталожил, последната теория изглежда дава най-доброто обяснение за източника на активността.

Изглежда, че има някои проблеми с BCH добива, може би свързани с алгоритъма за пренасочване на трудността. Изглежда също така, че един обект вече е в ефективен контрол върху добива.

Любопитно ми е да науча какво става тук. Някой да знае повече? https://t.co/6la25oM8lx

– Андреас ☮ &# 127752; ⚛ ⚖ &# 127760; &# 128225; &# 128214; &# 128249; &# 128273; &# 128745; (@aantonop) 27 октомври 2019 г.

Думата за необичайното поведение привлече по-голямо внимание, след като ученият за биткойн и отворен блокчейн Андреас Антонопулос подчерта нишка в Twitter на 26 октомври от акаунта на hash.fail, ребранд на блога на индустрията Zerononcense, публикуван от редактор, изследовател на блокчейн и специалист по сигурността Джеймс Едуардс.

„Това е абсурдно“

В своя анализ hash.fail отбеляза адрес в центъра на дейността, qqq9v3hhl0vga8w5cts6dx5aa8xep2v2ssvppp5xcn, беше „получателят на безброй награди от coinbase, така че е повече от разумно да се предположи, че какъвто и да е обект / обекти, към които е прикрепен = свързан / работи в унисон“.

hash.fail обясни, че адресът е спечелил „абсурден процент“ на награди coinbase – 12,5 BCH, понастоящем възнаградени за миньори, които генерират нови блокове Bitcoin Cash – по време на двучасов прозорец на 26 октомври, като пример за нетипичната мощ на субекта.

6а / $ BCH има различен алгоритъм за пренасочване от $ BTC (различна формула), но и двамата все още са проектирани да произвеждат трудности за настройка, които са насочени към постоянно 10-минутно блоково време.

По този начин средно трябва да бъдат намерени 6 блока / час.

– librehash (@librehash) 26 октомври 2019 г.

hash.fail призова за предпазливост, докато „проблемът не бъде решен“ и заяви, че са били във връзка с разработчиците на Bitcoin Cash, които са били „наясно с проблема“, но са сметнали ситуацията за ефективно „извън техните ръце“.

Интересното е, че един ден след публикуването на тази нишка за анализ адресът „qqq9v3 …“ спря да получава награди coinbase – поне временно – след като привидно ги печелеше непрекъснато от 16 септември 2019 г., когато адресът се материализира с първата си награда.

По-скоро случай на лошо трептене?

В отговор на искането на Андреас Антонопулос за повече информация за инцидента, псевдонимът Zawy посочи изследвания, които те публикуваха преди месец, едно озаглавено „BCH се нуждае от нов DA” и “Трептения в прости пълзящи средни.”

Zawy – електроинженер и пионер на Обратен консенсус на Накамото който е бил отбелязан от колегите на Komodo Platform като може би „най-важният авторитет в индустрията по алгоритмите за корекция на затрудненията“ – съответно твърди, че лошите трептения в алгоритъма за трудност на Bitcoin Cash са истинската причина за необичайната дейност.

Според цитираното изследване на Zawy, същността на въпроса изглежда е настоящият стил на алгоритъма за трудност на Bitcoin Cash, който е известен като Simple Moving Average (SMA).

„Това е така, защото майньорите [вероятно несъзнателно] са намерили полезен трептящ модел въз основа на ширината на прозореца SMA“, каза експертът преди това, аргументирайки другаде, че алтернативен стил на линейно претеглена плъзгаща средна (LWMA) може да се окаже значително по-труден за игра от миньори.

В свързания разговор на 28 октомври с разработчика на ProgPow Кристи-Лий Минехан, Zawy предложи по-конкретни предложения за това как могат да бъдат отстранени лошите трептения, като заяви, че прилагането на нещо като „LWMA“ би помогнало и че злонамереният добив може до голяма степен да бъде смекчен чрез „промяна трудности по време на блок. “

Предложената от мен модификация е промяна на трудността по време на блока, въз основа на времеви печат, който майнер дава в заглавката, която решава. Възли & предишните блокове налагат ограничен обхват на този клеймо. Ако големият миньор иска да плати 5% повече в затруднение за няколко блока, той може да го накара ….

– zawy (@ zawy3) 28 октомври 2019 г.

“Изглежда, че вашето предложение [LWMA] ще работи добре”, каза Минехан.

Дали такъв тип LWMA някога ще бъде приложен в Bitcoin Cash, предстои да разберем, тъй като различните заинтересовани страни в проекта от общността ще решат.

Отвъд неотдавнашната дебат на обсъжданата минна дейност, същите тези заинтересовани страни в общността също говорят за планираното надграждане на Bitcoin Cash на 15 ноември, което ще добави по-сложни функционалности с много подписи, наред с други неща.