Автор на Forbes: Търговската война с Китай може да е добра за биткойните

Китай

Може ли търговската война между САЩ и Китай да накара биткойн да скочи нагоре? Според писателя на Forbes Клем Чембърс, отговорът е почти сигурен да. Може би вече се е случило. Но на каква информация или възможности се основава тази камара и има ли истина в нея?

Китай Tradewar Bitcoin

Проблемът с търговските войни

Днес много голяма част от международната търговия, независимо дали включва САЩ или не, е завършена чрез предаването на щатски долари. Тези предавания обикновено се извършват чрез финансова система, известна като Суифт. Достъпът до системата Swift е строго контролиран от САЩ. Това означава, че както казва един автор, Суифт е военният клон на Министерството на финансите на САЩ.

Докато все още сме в ранните дни на потенциална търговска война, лесно е да си представим, че ако нещата бъдат изтласкани до крайност, страните, които се противопоставят на САЩ като Китай, могат потенциално да загубят достъпа си до банковата система Swift. Това би ограничило сериозно не само способността им да използват щатски долари, но и способността им да купуват и продават стоки на свободния пазар с други страни.

Планирана девалвация

Chambers постулира, че на 17 юли тази година биткойните „полудяха“ и всичко това благодарение на вътрешната търговия в Китай.

Chambers написа:

Много богати и могъщи хора знаеха, че изхвърлиха юана си за биткойн, тъй като биткойнът може да е долар и да стане бързо долар.

Едно нещо, което е важно да се разбере за китайската фиатна валута, юан, е, че нейната стойност е определени от държавата а не от отворения пазар. През последните няколко години народната банка на Китай умишлено понижи или повиши стойността на юана спрямо долара. Причината, поради която те могат да направят това, е, че юанът е силно ограничена валута и неговата валута обикновено е ограничена само до държавни банки.

И така, докато можете да се докопате до някой юан от частна борса или дилър, когато той идва от източника, той прави това по курс, определен от правителството.

Смисълът на Chambers е, че на 17 юли редица богати лица, които знаеха, че предстои девалвацията, решиха да използват своя юан за закупуване на биткойн. Тази внезапна и колективна покупка може да е причината за излитането на биткойн миналата седмица.

По-добре от златото?

И така, как биткойн може да стане „по-добър от златото“ поради търговска война?

Едно нещо, в което е обвинена китайската комунистическа партия, е изкуствено поддържане на ниската стойност на тяхната валута. Това се прави така, че търговията с Китай винаги да изглежда привлекателна. Ако стойността на юана трябваше да се увеличи, тогава интересът от чужди държави към китайски стоки щеше да спадне, тъй като количеството на тяхната местна валута или долари, необходими за закупуване на същите артикули или услуги, би се увеличило.

Напълно възможно е Комунистическата партия да намали стойността, за да увеличи привлекателността на правенето на бизнес с Китай и може би да компенсира разликата, загубена поради новите данъци, наложени от администрацията на Тръмп.

Сега нека разгледаме златото. Ако тези богати вътрешни лица нямаха достъп до биткойн и вместо това трябваше да използват злато, за да защитят притежанията си от девалвация, е малко вероятно те да могат да закупят повече от няколко лири или килограма. Ако се опитвате да преместите няколко милиона долара в нефиат актив в силно ограничаваща държава като Китай, златото вероятно ще бъде последният ви избор. Не само е трудно да се закупи и е рисковано да се задържи, тъй като е уязвим на физическа кражба, но също така е трудно да се движи през граници и това, че купуването и продажбата в голям обем може да предизвика нежелано внимание.

Китай определя цената

Въпреки че е трудно да се потвърдят повечето неща, що се отнася до цените на биткойните, несъмнено има връзка между неотдавнашната девалвация на ООН и внезапната помпа и запазените върхови цени, които биткойнът е видял през последната седмица или така.

И така, може би ако се развие търговска война, по-богатите китайци ще преместят някои от своите притежания в биткойн като начин да защитят богатството си от умишлени оценки от правителството. Това от своя страна би могло да увеличи търсенето на биткойни и следователно да повиши цените.