Биткойн измама: Огорчени инвеститори Факелна къща на заподозрян измамник

Пожар

Южноафрикански биткойн предприемач, за когото се твърди, че участва в организирането на сложна схема за измама с биткойни, е загубил дома си от пламъци, благодарение на разгневени инвеститори. Инцидентът се случи след избухване на новини, че хакерът е получил достъп до средствата на инвеститорите и инвеститорите са нахлули в офиса, за да си върнат парите, а оператора на биткойн схемата Понци никъде не е бил намерен.

 Пожар

Случаите на биткойн и криптовалути Понци схеми изглежда се увеличават, въпреки няколко предупреждения от регулаторни органи, органи и експерти.

Пари изчезнали, Къща в пламъците

Разгневена тълпа в Южна Африка изгори къщата на човек, отговарящ за биткойн схемата на Понци, Sphelele “Sgumza” Mbatha, в Ladysmith. Според a доклад от The Verge, Mbatha, който е управлявал криптовалутна схема на Понци, известна като Bitcoin Wallet, обещава на инвеститорите да удвоят инвестициите си след 15 работни дни.

Съобщава се, че компанията е получавала R2 милиона (143 000 щатски долара) на ден и по едно време е имала около 200 нетърпеливи хора, готови да инвестират в компанията. След обществения интерес компанията повиши инвестиционната лента до минимум R5 000 ($ 357) на човек.

По-късно Mbatha заяви, че компанията излиза онлайн и инвеститорите трябва да изпратят своите данни, за да получат плащане. Историята обаче започна да има различен сюжет, след като Mbatha съобщи по радиостанция, за да заяви, че хакерите са получили достъп до средствата на инвеститорите.

По-късно жертвите нахлуха в централата на компанията, а също така отидоха в местното полицейско управление, за да търсят Mbatha и да вземат парите им. Мбата отрече собствеността върху компанията, като вместо това настоя, че той е просто служител.

Официалният документ обаче посочва Mbatha като директор на регистрирана компания Bitcoin Wallet Achievers. Усилията за намиране на Mbatha се оказаха неуспешни, тъй като има непотвърдени съобщения, че заподозреният измамник е избягал от града и в момента е недостъпен.

Разширяване на биткойн измами в Южна Африка

Интересното е, че властите започнаха разследване Mbatha през юни 2019 г., следвайки пищния начин на живот на Южна Африка, който преди беше фелдшер. Мбата, когото местните жители наричаха „Властелинът на ледисмита“, беше известен с това, че организира големи партита и харчи пари свободно.

Но Органът за поведение на финансовите услуги (FSCA) и Националният кредитен регулатор (NCR) бяха подозрителни към бизнес начинанието. NCR заяви, че сертификатът на Bitcoin Wallet е измамен, тъй като подробности като шрифта, номера на NCRCP и датите на издаване и изтичане са фалшиви,

Случаят Ladysmith не е единствената схема или измама за криптовалута Ponzi, излизаща от Южна Африка. Още през 2018 г. властите разследваха компания за криптовалута, замесена в биткойн измама на стойност 80 милиона долара.  Компанията – BTC Global – обеща на инвеститорите сочна възвръщаемост на инвестициите си, като по-късно нещата се влошиха за инвеститорите.

В началото на 2019 г. се появиха доклади, че хакерите инфилтриран акаунта в Twitter на Cricket South Africa и продава фалшиви биткойн лотарийни билети. По-късно CSA изтегли акаунта и изтри туитовете със спам.

Bull Markets вижда увеличение на крипто измамите

Въпреки предупрежденията от регулаторите и експертите, все повече инвеститори продължават да стават жертва на съмнения за биткойн измами. Един от отличителните белези на далаверата или схемата на Понци е обещанието за нелепа висока възвръщаемост на инвестициите за кратко време.

Наскоро китайската борса за криптовалута Tron и нейният главен изпълнителен директор Джъстин Сън бяха подложени на обстрел, след като инвеститорите твърдяха, че компанията е съучастник в измама с биткойн, която използва името на компанията.

За шест месеца измамниците успяха да получат китайски юан на стойност 30 милиона долара от нищо неподозиращите инвеститори.

След посещение на полицията в офиса на Tron Пекин, From заяви, че властите всъщност са дошли да защитят служителите от разгневени инвеститори, събрани пред офис сградата.

Освен това доклад на Австралийската комисия за защита на конкуренцията (ACCC) разкрива, че измамниците на биткойн са откраднали 4,3 милиона долара чрез различни измамни схеми, свързани с криптовалута. Цифрата е почти 200% по-висока от записаната през 2017 г..

Освен това инвеститор от Ню Джърси загуби спестяванията си от живота на измамниците на биткойни, след като му беше обещана възвръщаемост на инвестициите до 1500%. Мошениците издояха 1,5 милиона долара от инвеститора за период от 18 месеца.