Blockchain е невероятно, но не може да замени всичко

Блокчейн Hype

Може ли блокчейнът да направи секса остарял? Това е странният въпрос, поставен от автора на Hackernoon Шон Гордън. Е, поне това беше неговото заглавие публикация с език в бузата което повдига истинския въпрос – прекали ли е вярата ни във всемогъщия блокчейн? Наистина ли е решението на всички човешки проблеми да бъде всичко, край на всички? И по-важното, наистина ли всички тези ICO, които излизат днес, ще могат да изпълнят своите необичайни обещания? Според Гордън, може би трябва да разчитаме на нашите очаквания.

Блокчейн Hype

Блокчейн: Hype Vs. Факт

Нашето мнение тук в Blockonomi е, че блокчейнът и криптовалутите (две отделни, но свързани понятия) наистина са едни от най-важните нововъведения на нашето време. И докато блокчейнът наистина е толкова важна технология, това не е най-доброто решение за всичко. Има някои задачи, при които блокчейнът е направо отвратителен при адресирането.

И така, за какво е полезен блокчейнът?

Това е отличен начин за съхраняване на критична малка част от информацията в разпределена мрежа. Това е отличен начин за поддържане на неизменен запис на събитията и е революционен начин за създаване на изцяло цифрова форма на пари в брой, която не изисква посредник или вратари.

През цялото време излизат нови приложения за блокчейн. Въпреки че много от тях наистина са интересни, редица от тях вероятно са твърде полупечени, за да станат реалност в живота ни.

Боклук вътре, боклук навън

Една точка, която Шон Гордън направи относно логистичните и проследяващи системи, базирани на блокчейн, е, че те са толкова добри или толкова надеждни, колкото информацията, която им се дава. Системата все още разчита до голяма степен на човешкия принос и хората са известни с това, че предоставят неверни, неточни или умишлено фалшифицирани данни, когато им е от полза.

Това се отнася до изчислителна концепция, известна като боклук навътре, боклук навън. По принцип, ако данните, предоставени на блокчейн проект (уж от хора, но може би дори от автоматизирани източници), са с лошо качество, тогава изходът на системата, колкото и да е усъвършенстван, също ще бъде боклук.

Управление на веригата за доставки на блокчейн

Прочетете: Blockchain & Управление на веригата за доставки

В случай на логистична система, ако хората се стимулират да лъжат относно произхода на стоките или колко дълго са седели в склад, преди да бъдат влезли в блокчейн система, тогава е напълно разумно да се предположи, че това ще се случи.

Говорейки за техния опит на конференция, Гордън пише:

Един от тях ми казваше, че блокчейнът ще гарантира, че вашите органични банани всъщност никога не са използвали пестициди върху тях. Това е нелепо твърдение и се връща към ранните дни на изчисленията, а именно GIGO (Garbage In / Garbage Out).

Твърде далеч

Тук няма да посочваме конкретни проекти, а вместо това общи понятия, които са били приложени към един или повече различни предполагаеми блокчейн проекти или ICO. Казваме, че в този случай се твърди, защото някои от тези проекти, според Гордън, могат да стартират ICO, преди дори да имат един програмист или експерт по блокчейн в екипа си.

Ръководство за начинаещи за ICO

Прочетете: Как да изберем добри ICO

За тази тежка липса на критични членове на екипа Гордън пише:

Наскоро бях в блокчейн Meetup група и се ангажирах в разговор с човек и той ми разказваше за предстоящото си ICO. Направих един малък дяволски адвокат с него, за да съм сигурен, че са били задълбочени с предизвикателствата и разбрах, че те всъщност изобщо не разполагат с програмисти на блокчейн или технически експерти, но ICO трябваше да започнете след седмици. Смях се…

Имайки това предвид, нека да разгледаме няколко от по-далечните идеи, които според нас е малко вероятно да се превърнат в реалност или да видим голяма част от осиновяванията през следващото десетилетие или така.

Blockchain замества правната система

През последната година излязоха няколко проекта, които се фокусират върху предоставянето на нещо, което те ще нарекат или служба за разрешаване на спорове, или дори в някои случаи услуга на журито. Тези системи твърдят, че използвайки интелигентни договори, хората могат ефективно да се „съдят“ взаимно, когато бизнес или лична сделка се развали.

След това този цифров псевдосъдебен или арбитражен случай се представя на произволно избрана група избиратели, които ще решат кой е прав и кой греши. Който и да спечели мнозинството от гласовете, се определя победителят в делото и интелигентният договор ще освободи или задържи плащането съответно.

Това, което прави този вид проект да изглежда твърде нереалистичен, е, че обикновено говорейки, избирателите или членовете на журито са финансово стимулирани да се държат по определен, може би несправедлив начин. По този начин те са стимулирани да гласуват с портфейла си, а не със сърцето или убежденията си.

В един проект само избирателите, гласували за печелившата страна, ще получат заплащане за своето участие. Това означава, че ако избирателят наистина вярва, че вариант А е верният отговор, но вариант Б е най-вероятно да спечели, тогава те са стимулирани да изберат вариант Б, въпреки че вариант Б може да бъде обективно грешен.

Блокчейн оправя бедността

Има поне шепа проекти, които рекламират, че като раздават свои собствени жетони или монети безплатно на всеки и на всеки, които по някакъв начин ще излекуват бедността. Обикновено тези проекти се сравняват с много обсъжданата концепция за универсален основен доход или UBI. UBI е експеримент, който Финландия опита и по-късно счита тестът за неуспешен.

Проблемът с тази идея е, че макар и може би добронамерен (освен ако не се оказва измама), жетоните или монетите, които се раздават свободно, неизбежно ще бъдат безполезни. Причината, поради която биткойнът е ценен, е, че той не се раздава свободно и е трудно да се намери – или е скъп за закупуване.

Криптовалутите могат да донесат съвременни финанси в недостатъчно обслужвани райони и това може да промени живота към по-добро, но хвърлянето около безценни жетони или монети безплатно няма да помогне на никого.

Токенизирайте ВСИЧКО

Друга тенденция в блокчейн пространството е идеята, че всичко и всичко може, не, трябва да бъде токенизирано. Автомобили, къщи, офис сгради, летища, армии, мебели, домашни любимци.

Идеята за токенизиране на недвижими имоти със сигурност е интересна, но възможността да извършвате измами или да страдате от GIGO е твърде висока. Повечето услуги, които искат да предложат токенизация, разчитат на платени „експерти“, за да проверят актива в реалния свят преди създаването и продажбата на разделен токенизиран интелигентен договор. Но как можем да се доверим на тези така наречени експерти? Какво да попречи на един от тях да изброи небостъргач, който не съществува, след което да събере милиони долари приходи и да изчезне?

Блокчейн недвижими имоти

Прочетете: Blockchain & Недвижим имот

Простият факт е, че на хората не може да се вярва направо и е просто въпрос на време тези токенизирани активи да започнат да представят неща от реалния свят, които не съществуват или никога не са съществували на първо място.

Финални мисли

Както каза Шон Гордън:

Blockchain е технология, тя не е религия, не е магическа, няма да направи секса остарял. С добър дизайн, правилно планиране и стабилно изпълнение можете да решите някои реални проблеми, използвайки технологията на блокчейн.

Що се отнася до нас, със сигурност може да бъде вълнуващо да мислим, че навлизате в партера на изцяло нов пазар или технология. Важно е обаче да запомните, че все още живеем в реалния свят и блокчейнът е просто още един начин да правим неща, които вече са правени от хиляди години. Тоест, следете записите и бъдете средство за размяна на стойност.

С това казано, не забравяйте да държите краката си здраво стъпили на земята, преди да се включите в какъвто и да е блокчейн проект, който всъщност не разбирате, или чийто екип нямате много силно разбиране.