Крипто борсите се подготвят за по-строги разпоредби сред новите насоки на FATF

Крипто борси

Тъй като биткойнът и пазарът на криптовалути, като цяло, стават все по-популярни, не е изненадващо да се наблюдава нарастване на държавния надзор. Работната група за финансови действия (FATF) ще издаде насоки за над 200 държави за това как да контролира виртуалната валутна сцена в съответните държави.

Тези нови правила могат да наложат допълнителни регулаторни ограничения на борсите за криптовалути, особено тъй като засягат поверителността. В отговор на това пазарът на цифрова търговия може да започне да поставя по-голям акцент върху платформите за децентрализиран обмен (DEX).

Крипто борси

Предстоящи разпоредби за FATF за биткойни

До 21 юни 2019 г. междуправителственият орган – FATF, ще издаде насоки на 200 държави, които следват правилата му за това как да управляват индустрията на виртуалната валута. Този ход е част от усилията на FATF за борба с изпирането на пари (AML) и усилията за финансиране на тероризма.

Александра Вийменга-Даниел, говорител на агенцията в имейл до Bloomberg, заяви това нови насоки ще обхваща борси, попечителски платформи и хедж фондове, за да спомена някои. Докладите също така показват, че тези нови разпоредби ще отразяват много от дългогодишните закони, които вече уреждат основните банкови и финансови сектори.

Според Bloomberg насоките на FATF ще съветват страните да налагат строги протоколи Know-Your-Customer (KYC) на всички участващи субекти в криптовалутното пространство. Тези закони ще се прилагат за транзакции с криптовалута, които надвишават 1000 или 1000 евро.

Правителствата също ще имат достъп до клиентски данни за физическите лица в приемащия край на такива транзакции за проследяване на потенциални дейности по пране на пари или финансиране на тероризъм. Такива широкомащабни закони за събиране на данни биха повлияли сериозно на поверителността на биткойн транзакциите.

Задължителният KYC може да означава повече главоболия за обмен

Тези нови насоки на FATF могат да означават допълнителни главоболия за спазване на обмен на биткойни по целия свят. Освен цената за спазване на изискванията, платформите също ще трябва да положат допълнителни усилия при определянето на получателите на транзакции, което означава да разработят поръчкови технологии.

Джон Рот от Bittrex идентифицира същия проблем, като казва:

Или ще се наложи цялостно и фундаментално преструктуриране на блокчейн технологията, или ще се наложи глобална паралелна система да бъде някак изградена сред 200-те борси в света. Можете да си представите трудности в опитите да изградите нещо подобно.

Както бе съобщено по-рано от Blockonomi, Япония вече предприема стъпки за налагане на по-строги закони на борсите за криптовалути, работещи в страната. Тези нови мерки идват, когато страната се опитва да получи благоприятен рейтинг на FATF, когато междуправителствената агенция се обади през есента на 2019 г..

Подобно на Япония, други юрисдикции най-вероятно ще се сринат на грешни платформи, което ще доведе до спиране на тези несъответстващи борси. По-строгите протоколи KYC също добавят към списъка с проблемите за съответствие, с които се сблъскват много платформи в различни страни.

Неясните закони за ценни книжа са имали три основни борси – Binance, Poloniex и Bittrex, геозона на американските търговци от самото начало. В зависимост от степента на предстоящия мандат на FATF, повече платформи може да бъдат принудени да геозонират и американските търговци.

Pivot към DEX Много вероятно

Поверителността е може би една от основните основи на криптовалутата и въвеждането на задължителни закони KYC може да накара участниците да се отдалечат от централизираните търговски пътища, подчинени на правителствените закони. Този пивот може да отвори пътя за равнопоставена търговия (P2P) чрез DEX платформи, за да стане по-популярна.

Джеф Хоровиц от Coinbase, който говори пред Bloomberg, прави подобно наблюдение, казвайки:

„Разбирам защо FATF иска да направи това, но прилагането на банкови разпоредби в тази индустрия може да накара повече хора да извършват лични транзакции, което би довело до по-малка прозрачност за правоприлагащите органи. FATF наистина трябва да вземе предвид многото непредвидени последици от прилагането на това специфично правило към доставчиците на услуги за виртуални активи (VASP). “

Платформите DEX обикновено не включват фиат транзакции, като по този начин се премахва необходимостта да се спазва KYC. Въпреки това, за да се превърне такъв въртящ момент, тогава платформите DEX ще изискват подобрени потребителски интерфейси, тъй като те са изключително трудни за използване в сравнение с централизираните си колеги.