Манна: Крипто с универсален основен доход получава кандидат за президент на САЩ като съветник

Mannabase

Малък проект за криптовалута, наречен Манна току-що обяви, че са приели това, което наричат ​​„кандидат на основната партия за президент“ като съветник за своя проект. Manna е криптовалута, която има за цел да предложи това, което е известно като универсален основен доход или UBI, на всеки, използвайки криптовалута като метод за разпространение.

Проблемът с UBI

Срокът универсален основен доход е в новините наскоро, но какво точно е? Идеята зад нея е, че всички граждани на държава, която има UBI, трябва да получават месечна стипендия, която може да се използва за всичко. Идеята според създателите му е да се отърват от специфични програми за получаване на права като социално подпомагане и вместо това да ги заменят с плоско изплащане на богатство, което е от полза за всички.

Данък върху биткойн

Въпреки че не са поставени конкретни цифри, много привърженици на идеята като Андрю Янг, кандидатът за президент на Демократическата партия за 2020 г., който сега е съветник на Manna, ще се кандидатират за платформа, която включва $ 1000 на месец универсален основен доход.

За тези, които живеят в САЩ, ще знаете, че $ 1000 на месец със сигурност няма да ви купи пищен начин на живот. Вместо това би било достатъчно да наемете скромни квартири и да купувате някои неща от първа необходимост като храна за много малко семейство всеки месец.

Привържениците на програмата често твърдят, че всъщност програми за социално подпомагане като социално подпомагане обезкуражете хората да работят защото ако се наемат достатъчно, те ще загубят своите предимства. В много случаи сумата на парите, която може да бъде спечелена от социално подпомагане, надвишава тази при доходоносна работа на пълно работно време.

По-добре от благосъстоянието?

По схема на UBI всеки, богат или беден, би получил изплащането, независимо от трудовия им статус. Това, твърдят експерти, предлага защита от загуба на работа и означава, че дори тези, които просто имат минимална работна заплата, биха могли да се издържат, без да се налага да разчитат допълнително на правителството с програми за получаване на права.

UBI обаче не е без своите недоброжелатели. Преди всичко онези, които са против UBI, твърдят, че това е комунизмът в чистата му форма. При това положение данъците се събират и парите след това се преразпределят на тези, които не е задължително да ги спечелят.

Освен това, за да платят за такава програма, може да се наложи правителствата да отпечатат повече пари или да ги дадат като заеми на централни банки, които биха могли да обезценят валутата или да повлияят негативно на икономиката. Последният основен аргумент срещу програмата е, че ако се случи UTD, цените на всичко, включително на стоки от първа необходимост, могат да се увеличат значително, защото изведнъж всички домакинства ще разполагат с повече средства за харчене. В известен смисъл недоброжелателите твърдят, че ИТБ би обезценило валутата и би манипулирало икономиката по потенциално вредни начини.

Финландия направи опит за собствен експеримент с UBI и по-късно отмени програмата, което накара много недоброжелатели да твърдят, че това е доказателство, че системата по своята същност е погрешна.

Манна криптовалута

Днес криптовалутата Manna е $ 0.0033 всеки и има пазарна капитализация от около 250 000 долара.

След като програмата заработи, всеки може да се запише за изплащане на Manna и след това периодично да получава криптовалутата въз основа на определен график. Това е предназначено да подражава на национална програма за UBI, но вместо това да е такава, която няма граници и не е специфична за нацията, така че тези, които живеят в райони без UBI, все още могат потенциално да се възползват от такава.

Има няколко ясни проблема с този модел.

Първо и най-важното, откъде ще получи стойността на Manna, ако целта е само да бъде получена безплатно и след това продадена в опит да получи по-ценна валута като биткойн или долари?

Криптовалутите като биткойн имат стойност не само защото хората ги искат и са в търсенето, но и че не е лесно да се получат. Копаенето на биткойн е изключително скъпо и трудно и това му придава някаква присъща стойност, просто защото не е лесно да се получи.

Помислете за това по този начин. Ако държите Ethereum, най-вероятно получавате всякакви странни въздушни токени в портфейла си, които не сте поискали. Повечето от тези символи не струват нищо. Това е така, защото те са от малки проекти, които дадоха милиони или дори милиарди жетони в замяна на нищо. Докато някои легитимни проекти с реални бизнес модели правят въздушни капки, обикновено всеки човек ще получи само много малка сума и това се прави най-вече като средство за маркетинг.

Нашето подозрение е, че освен ако Manna не измисли истински случай на употреба, освен просто нещо, което се дава безплатно в замяна на нищо, тогава това е голям риск да не струва нищо. Въпреки че групата твърди, че ще подкрепя валутата, като я изкупува на борсите, като използва данъчно облагаеми дарения, това ще е достатъчно, за да подкрепи цялата пазарна капитализация?

В съобщението на Andrew Yang групата помоли своите последователи да „купят Manna, за да помогнат за капитализирането на валутата, така че разпределенията към нашите получатели на UBI да бъдат по-значителни“.

Андрю Янг 2020

Освен мечтите му за UBI за американци на стойност 1000 долара месечно, който е Андрю Ян?

Изображение чрез yang2020.com

Според неговата официален уебсайт на кампанията, Андрю Янг е основател на група, наречена Venture for America, която е група, която създава работни места в икономически затруднени американски градове като Детройт и Балтимор.

През април тази година Ян пусна книга наречена „Войната срещу нормалните хора“, в която той излага аргумента си защо вярва, че UTD ще бъде централен въпрос, след като автоматизацията премахне множество работни места и може да остави много безработни.

Изглежда, че Ян няма предишен политически опит. Той е син на високообразовани и богати тайвански имигранти. Той също няма да бъде единственият човек, който има връзки с крипто, който се кандидатира за президент.