Maqta Gateway на пристанищата на Абу Даби, работещ в Белгия на Blockchain Pilot

Товарен блокчейн

Международните морски превози изглеждат като идеален мач за блокчейн. Някои от най-големите пристанищни оператори в света работят върху базирани на блокчейн платформи за рационализиране на операциите. Дъщерното дружество на Abu Dhabi Ports Maqta Gateway току-що обяви, че ще стартира международен пилотен блокчейн в Белгия, с пристанище Антверпен.

Пристанището на Антверпен и портата Maqta подписаха Меморандум за разбирателство (MoU), който ще позволи на двете компании да внедрят системата Maqta’s Silsal на ограничена основа. В рамките на пилотната програма двете пристанища ще използват платформата Silsal за проследяване на стоки, които се търгуват между Белгия и Абу Даби. Те вярват, че проследяването на товара и установяването на верига от попечителство ще бъде по-лесно с технологията блокчейн.

Товарен блокчейн

За нова платформа Silsal бързо премина от разработка към реални тестове. Блокчейн платформата беше обявена за обществеността през юни тази година. Целта на платформата е да премине през тази пилотна програма и да премине към по-широка роля в световен мащаб.

Abu Dhabi Ports е огромен доставчик на логистика, който управлява 11 големи пристанища в две държави. Техният главен изпълнителен директор Мохамед Джума Ал смята, че пилотът ще създаде „бързи, надеждни и сигурни“ услуги за своите клиенти. Той каза също, че пристанищата в Абу Даби ще „продължат да работят за използването на блокчейн“, в съгласие с други модерни технологии, за да могат да „трансформират търговския и логистичния сектор на емирството“.

Доставчиците на логистика приемат блокчейн

Пристанище Валенсия също търси начини за интегриране на нови технологии в бизнес, който е известен с устойчивост на промяна.

Хосе Гарсия де ла Гуиа, който е ръководител на новите технологии в пристанището на Валенсия, каза, че „Започвайки от Валенсия, ние предлагаме да използваме блокчейн като стратегическа опция за осигуряване на прозрачност на логистичната верига, от край до край, отивайки по-нататък отколкото самото ни пристанище. Това означава, че планираме да прилагаме облачни технологии не само с нашите партньори от Port Community Systems, но и с всички останали “, на индустриална конференция, проведена в Холандия.

„Порт без документи“ е целта на програмата, която Пристанището на Валенсия е острието, което би намалило значително разходите за транспорт. Тези програми вероятно биха могли да бъдат интегрирани в програми за търговско финансиране, които имат сходни цели. Банките, които издават търговско финансиране, могат да се възползват от прозрачна система за проследяване на блокчейн, която доставя информация в централизирана база данни в почти реално време.

Управление на веригата за доставки на блокчейн

Прочетете: Blockchain & Управление на веригата за доставки

Като второто по големина пристанище в Испания, Валенсия ще бъде добър пробен старт на пристанищна система от следващо поколение, която използва блокчейн, за да премахне ненужните главоболия от процеса на доставка. Ротердам е дом на най-голямото пристанище в Европа и те пуснаха BlockLab. Новата група ще бъде насочена към управлявани от блокчейн системи в реално време за доставка на данни, които могат да бъдат достъпни от всеки в тяхната логистична екосистема.

FedEx също иска и Blockchain

Бизнес моделът на пристанищния оператор се различава от услугата за частни колети, но изглежда и двамата виждат стойност в блокчейна. Ключови хора в UPS и FedEX се обявиха в полза на блокчейн през последните няколко месеца.

FedEx е член както на Hyperledger, така и на Blockchain в Transport Alliance (BiTA). Техният старши вицепрезидент по ИТ, Кевин Хъмфрис, каза, че блокчейнът има „големи последици“ за редица жизненоважни услуги, включително вериги за доставки, логистика и транспорт. Hyperledger не е специфичен за логистиката и въпреки че е платформа с отворен код, привлича компании като Intel, JP Morgan и Deutsche Boerse като членове.

Миналия месец главният информационен директор на FedEx Робърт Картър каза, че „мисля, че има възможност да се въведат две доста фундаментални промени в логистичните вериги, използващи блокчейн технологията“. на повикване за доходи.

Г-н Картър продължи да обсъжда как интелигентните договори могат да революционизират системите за доставка, „Втората голяма област на потенциално въздействие е способността на интелигентните договори на blockchain. Blockchains имат способността да вграждат договорни понятия в тази верига за попечителство. Неща като конкретни ангажименти за доставка, разрешаване на спорове. Всички тези неща могат да бъдат вградени в блокчейн, за да помогнат за удовлетворяване на допълнителните транзакции, които се извършват в пространството на пратката. “

Възможностите, които blockchain предлага на доставчиците на логистика, са многобройни. Въпреки че изглежда, че други индустрии настояват за реално приемане на блокчейн по-бързо от глобалния сектор на корабоплаването, блокчейнът може да засегне световните пристанища в близко бъдеще.