Microsoft обявява VeriSol: нов инструмент за проверка на интелигентни договори Ethereum

Microsoft

На 3 юни екипът на Microsoft Research обяви нов инструмент за проверка за осигуряване на интелигентни договори, написани в Solidity, преобладаващият език за програмиране на мрежата Ethereum.

Този инструмент, наречен VeriSol, е създаден в съвместни усилия между Microsoft Research, иновационната ръка на технологичния гигант, и Microsoft Azure Blockchain, рамото за изчислителни облаци на компанията, насочено към подпомагане на предприятията и институциите лесно да изграждат свои собствени блокчейн приложения.

Microsoft

За отбелязване е, че инструментът не е просто принос на добра воля за криптоикономиката (въпреки че е с отворен код), тъй като Azure Blockchain ще използва анализатора Solidity, за да помогне на продуктите на своите институционални клиенти. Както обясни по новините старшият софтуерен инженер на екипа Коди Борн:

„VeriSol ни позволява да итерираме по-бързо поради автоматичната и непрекъсната проверка и ни позволява да улавяме грешки по-бързо, без да се притесняваме за потенциално засягане на клиентите.“

Интелигентните договори не могат да се редактират в движение, след като станат активни, така че е важно да прегледате щателно кода им, преди да ги активирате в основната мрежа на Ethereum – в противен случай грешките могат да доведат до катастрофа с осезаеми икономически последици.

Април, фиат-криптова рампа за дай стабилната валута, наречена DAIHard, проведе своето бета стартиране, но поради грешки, хакер на бяла шапка източи договорите, преди да може по-злонамерен агент. Съответно, идеята с VeriSol е бързо и ефективно да улови такива несъответствия на Solidity преди, а не след това, че те причиняват проблеми.

Microsoft обхваща блокчейн

Съобщението на VeriSol идва по петите на няколко високопрофилни блокчейн прегръдки в екосистемата на Microsoft в последно време.

Само през този месец компанията или нейните различни подразделения са добавили символа на биткойн unicode към широко популярната система за електронни таблици на Microsoft Excel; разкри децентрализиран ID проект, изграден върху биткойн; и обяви поддръжката на Azure Blockchain за Quorum, разрешената вилица на JP Morgan за Ethereum.

Всъщност позицията на Microsoft като заинтересована страна в по-широкото пространство на блокчейн нараства и инструменти като VeriSol с отворен код вече ще помогнат и на проектите извън нейната пряка компетентност да растат. За тази цел главният изследовател на Microsoft Шувенду Лахири отбеляза на верификатора:

„Предвиждаме да дадем възможност не само на разработчиците и клиентите на Azure Blockchain, но и да допринесем за пълна екосистема на blockchain, която е по-безопасна и помага на хората да реализират пълния потенциал на технологията, без да бъдат измъчвани от скъпите грешки в интелигентните договори.“

И по този начин активността и публичната инфраструктура около технологията за интелигентни договори – и по-специално около Ethereum, най-голямата платформа за интелигентни договори до момента – продължава да цъфти непрекъснато.

Уви, Microsoft не е единственият индустриален титан, който пуска безплатни технологии, съсредоточени върху Ethereum. „Голямата четворка“ счетоводна централа EY пусна своя инструмент за поверителност Nightfall само преди дни.

Солидност 101

За първи път очертана през 2014 г. от съоснователя на Ethereum Гавин Ууд, Solidity в крайна сметка е създадена от група разработчици на Ethereum, оглавявана от Christian Reitwiessner.

Езикът беше вдъхновен от аспекти на други популярни и по-масови езици за програмиране като JavaScript, Python и C ++. Поради тази причина на новодошлите в програмирането, които се интересуват от изучаването на Solidity, се препоръчва да се задълбочат в един от влиятелните му фактори като отправна точка.

Според документацията на Solidity езикът основно изгражда договори, както следва:

„Договорът по смисъла на Solidity е колекция от код (неговите функции) и данни (неговото състояние), който се намира на определен адрес в блокчейна Ethereum.“

По този начин Solidity дава на разработчиците способността да „управляват поведението на акаунти в състоянието на Ethereum“, обяснява неговата документация.

Тези, които се интересуват от допълнително завъртане на Solidity, могат да разгледат текста на Andreas Antonopoulos и Gavin Wood’s Mastering Ethereum или да се регистрират за CryptoZombies, безплатен образователен ресурс, който помага на начинаещите да се научат да кодират игра, базирана на зомбита на езика.

Ранната птица получава червея, разбира се. Що се отнася до инерцията, която Ethereum вече е натрупал към днешна дата, изглежда, че Solidity ще съществува още десетилетия напред.