Пристрастяване към криптовалута: Потърсете предупредителни знаци и възможни лечения

Пристрастяване към криптовалута

Примамката да правите богатство онлайн може да се окаже непреодолимо предложение дори за най-високопоставените сред нас. Изисква силна конституция, за да гледате как тези малки зелени проценти се повишават всеки ден, без да хвърляте поне част от парите си върху тях.

Търговията с криптовалута стана по-широко разпространена и по-концентрирана през последната година, тъй като пазарът скочи рязко към края на 2017 г. И сега започваме да виждаме страничните ефекти от наличието на достъпен, нестабилен, но вероятно изключително печеливш източник на пазарните спекулации, в които дори обикновеният потребител на интернет може да се включи.

Пристрастяване към криптовалута

Обсесия

Появите на пристрастяване към криптовалута стават толкова широко разпространени, че медицинската индустрия вече започва да забелязва.

По-рано тази седмица болницата The Castle Craig в Шотландия стартира инициатива, насочена към лечение на хора, които са пристрастени към търговията с криптовалути.

Замъкът Крейг

Болница Castlecraig в Шотландия

Крис Бърн, резидентният хазартен терапевт в Castle Craig, приравнява търговията с криптовалути на форма на хазарт, каза той news.com.au:

„Това е форма на хазарт. Хората залагат на всякакви неща, което прави търговията с криптовалута вълнуваща. Натрапчивите комарджии го харесват – това е мистериозно, не е регламентирано и можете да постигнете огромни печалби – и огромни загуби – за един ден.

„Хората се гмуркат, защото не искат да пропуснат нещо добро и започват да влагат пари, без да мислят за последствията. Но реалността е, че търговията с (криптовалута) е очарователна идея, но може да навреди много. “

Може би достъпността на криптовалутата го прави толкова опасен. Бърз поглед, тъй като пазарният индекс на NASDAQ е достатъчен, за да обезкуражи всеки да инвестира в акции. Инфраструктурата за крипто търговия обаче е много по-приветлива.

На първо място, всичко е само на един клик по всяко време. Тогава лесно можете да намерите пазарна статистика на сайтове като CoinMarketCap. В същото време има интернет субкултура, където колегите търговци могат да се обединят и да обсъждат своите стратегии на форуми като BitcoinTalk и Reddit.

Хазартният терапевт Бърн предложи крипто хазартът да следва същите модели като всеки друг вид хазарт и се използва като механизъм за бягство. Той каза:

„Осигурява вълнение и бягство от реалността … Това е класическа ситуация с балончета и начинът, по който виждаме, че развитието може да се влоши доста скоро Много хора чуват за нещо подобно и отиват на хазарт, защото не го правят искате да пропуснете следващото хубаво нещо – много пристрастяващо поведение идва от компютрите и интернет. Това е друг конкретен пример, който е наистина, наистина опасен. “

Ръководство за пристрастяване към криптовалута

Клиниката Castle Craig публикува подробно ръководство на уебсайта си, където задават десет въпроса, за да определят дали може да сте пристрастени към търговията с криптовалута.

Въпроси за пристрастяване към криптовалута, Изображение от Castlecraig

Ако сте отговорили с „да“ само на един от тези въпроси, клиницистите казват, че това може да е достатъчен знак, че може да се нуждаете от помощ.

Даването на три отговора „да“ се счита за ясен знак за пристрастяване към криптовалута и трябва да потърсите медицинска помощ, преди зависимостта ви да излезе извън контрол.

Потвърдителният отговор пет или повече пъти се класифицира като знак, че пристрастяването ви към крипто е достигнало „патологични“ нива и трябва незабавно да потърсите помощ.

Търси помощ онлайн

Въпреки че Reddit може да не е специализиран уебсайт за психологическа терапия, понякога потребителите го използват по този начин.

Подредитите на криптовалутите са пълни с плакати, изразяващи безпокойство относно тяхната пристрастеност към търговията.

Една публикация беше типична сред самопризнатите наркомани във форума, в нея се казва:

„Здравейте колеги наркомани … На тази прекрасна Коледа аз просто седя и освежавам информацията за банковата си сметка, за да разбера дали заплатата ми е пристигнала или не. Просто нямам търпение да въведа 70% от парите тук. Усмихвам се и на абсурдността на тази ситуация, тъй като винаги съм бил човекът, който е много внимателен с парите, но погледнете ме сега. “

Друг типичен коментар се отнасяше до това как криптовалутата изглежда има приоритет пред другите неща в живота:

„Със съпругата ми печелим добри пари, но никога не съм бил човекът, който лесно се разделя с парите си. Ще споря в продължение на седмици дали искам да похарча 50 долара за чифт обувки или не. С крипто е доста страшно колко бързо ще хвърля $ 1000 за нещо, без да ми мигне окото. “

По-голямата част от тези публикации са дошли през последната година и не случайно защо. Почти нямаше истории за пристрастяване към криптовалута преди 2017 г. – „годината на криптовалутата“.

Ами търговията на фондовия пазар?

Онлайн хазартът съществува под някаква форма, откакто съществува интернет. Но каква е разликата между хазарта и търговията?

Търговците на акции ще кажат, че определящата разлика между търговията с акции и криптовалутата е, че с акции всъщност печелите дял във физическа компания, докато с криптовалутата просто се надявате вашите монети да струват нещо някой ден.

Това обаче е да се пренебрегне важен аспект на криптовалутата – а именно, че много от най-печелившите крипто платформи всъщност предлагат реална услуга и често стартират с минимален жизнеспособен продукт (MVP), който вече е на разположение.

В този смисъл типичното IPO на фондовия пазар не се различава от ICO. Инвеститорите избират проекта, който според тях има пазарен потенциал, и подкрепят този проект със своите пари с надеждата да реализират печалба надолу.

Хазартният аспект е също толкова разпространен на търговската площадка, колкото и на крипто борсата. Компаниите се издигат и падат всеки ден и няма сигурен начин да разберем кое ще бъде успешно. Има причина, поради която изскачането от последния етаж на тяхната офис сграда в Ню Йорк не е необичаен начин за борсовите спекуланти да постигнат своя край.

Възможни методи за лечение

Ръководството за пристрастяване на Castle Craig препоръчва директно медицинско лечение за пристрастяване към криптовалута, но ако по някаква причина това не е опция за вас, те препоръчват следните стъпки.

  1. Задайте лимит на вашите крипто разходи и се придържайте към него – много борси ви позволяват да зададете лимити на вашите инвестиции и това може да помогне за ограничаване на вашите разходи.
  2. Посочете зададено време, когато ще се занимавате с крипто търговия – вместо да проверявате телефона си постоянно и да движите монети всеки ден, дайте си определено време за крипто търговия.
  3. Не разчитайте на криптовалутата като основен източник на доходи – излезте от навика да мислите за криптовалутата като основен източник на бъдещите си приходи. Инвестирайте време в умения за работа или кариера, тъй като те имат по-голям шанс за изплащане от крипто инвестициите.
  4. Намерете други дейности, които да ви отнемат времето – ако не се отдалечите от компютъра, тогава вероятно ще попаднете отново в капана. Намерете нови хобита, които да ви занимават ума.

Пристрастяването към крипто винаги щеше да повдигне грозната си глава, не на последно място 10-15% от населението естествено имат така наречената „пристрастяваща личност“, което ги прави особено податливи на всички форми на зависимост. По същия начин NHS заявява, че 1 в 3 хората в Обединеното кралство са пристрастени към някаква субстанция или негативно поведение.

Пристрастяването към крипто несъмнено ще подхрани още един кръг от медиен фурор, насочен към крипто индустрията и проблемът може да се увеличи, тъй като все повече хора се включват в този нов финансов сектор.

Ако смятате, че може да развиете пристрастяване към търговията с криптовалута, моля, потърсете помощ от семейство, приятели или професионалист възможно най-скоро.