Световният икономически форум (WEF) цитира Blockchain като трансформационна технология

WEF блокчейн

Световният икономически форум (WEF) наскоро освободен хартия, наречена „Строителни блокове (вериги) за по-добра планета.“ Изследователският документ е създаден съвместно с PWC и Станфордския институт за околна среда в Станфордския университет. Това е изключително положително парче за блокчейн и предлага множество области, в които блокчейнът може да направи голяма разлика.

WEF блокчейн

Според доклада,

„Решенията за използване на блокчейн, които са особено важни за екологичните приложения, са склонни да се групират около следните кръстосани теми: позволяващи по-чисти и по-ефективни децентрализирани системи за преход; партньорска търговия на ресурси или разрешения; прозрачност и управление на веригата за доставки; нови модели на финансиране за екологични резултати; и реализацията на нефинансова стойност и естествен капитал. “

Може би най-интересната идея, която се съдържа в горното изявление, е идеята за „нефинансова стойност“. В много отношения съвременната култура се е фокусирала лазерно върху печеленето на пари, докато естеството (основната стойност) на парите е почти забравено.

Световният икономически форум вижда обещание в блокчейн

Докато е доста сухо написан, докладът повдига някои екологични проблеми, които не често се появяват твърде често в пресата. Блокчейнът има способността да намалява неефективността, което също може да бъде голяма полза за нашата глобална екосистема.

В доклада се казва, че „Въпреки че сме имали много положителен икономически растеж (реалното производство е нараснало 20 пъти и 700 милиона души са преминали в средната класа), това се е случило за сметка на нашата природна среда; преследването на икономически растеж и по този начин търсенето оказва все по-голям натиск върху нашата околна среда ”, което е справедлива точка.

Преминаване на Hype

Имаше много шум около блокчейна.

Думата „блокчейн“ беше почти синоним на криптоси доскоро, когато хората започнаха да се събуждат от възможностите, които има технологията Distributed Ledger Technology (DLT). Докладът на WEF изглежда избледнява дима и огледалата, в които много хора са заловени, и насочва към основния потенциал, който blockchain носи в много области на търговията.

WEF посочи енергийния сектор и комуналните услуги като чудесно място за блокчейн приложения. От стотиците ICO, които се появиха на пазара през миналата година, по-малко от 1% от тях участваха в енергетиката или комуналните услуги. Докладът на WEF идентифицира 65 случая на използване на блокчейн и много от тях попадат в енергийния сектор.

Топ 4 области, в които Blockchain може да направи разлика

WEF идентифицира 8 области, където блокчейнът може да се превърне в открояваща се технология. Ето четири от тях, всички от които биха могли да доведат до нов бизнес, който създава реална социална стойност за всички участващи.

ЕДНА прозрачна верига за доставки

WEF може да закъснее малко за блокчейн партито в логистичния сектор. Те виждат блокчейн като въвеждане на нова ера в това как функционират глобалните вериги за доставки, което попада в съответствие с платформите, които компании като IBM въвеждат в реалния свят в момента.

Управление на веригата за доставки на блокчейн

Прочетете: Blockchain & Управление на веригата за доставки

ДВЕ Устойчиво и децентрализирано управление на ресурсите

Централизираният модел за разпределение на ресурсите беше най-доброто, което можехме да направим. В свят, където въглищата или природният газ са гръбнакът на електрическата мрежа, централизираното разпределение от сложни партии вероятно е най-добрият начин да се направи. Сега, когато нетрадиционните енергийни системи са жизнеспособни, вероятно е време да направим някои промени в начина, по който разпределяме енергията.

ТРИ нови форми на финансиране и инвестиране

Финансовата система отдавна е закъсняла за основен ремонт. Blockchain изглежда е специално създаден за микрофинансиране и микрокредитиране, което може да промени начина, по който хората имат достъп до капитала навсякъде. Вместо доставчиците на зелена енергия да се конкурират за заеми при преобладаващи пазарни лихви, блокчейнът може да позволи на хората да отпускат заеми при изгодни условия на компании, които искат да подкрепят.

ЧЕТИРИ блокчейн дава възможност за стимулирани кръгови икономики

Познай какво?

Когато купувате продукт, който се продава в пластмасов контейнер, не плащате реалистична сума пари. За това има редица причини, но огромните данъчни облекчения, които петролните компании получават, са една от тях.

Има малък стимул за рециклиране на повечето пластмасови изделия, поради което има огромно количество пластмаса, плаваща в средата на Тихия океан. Blockchain вече се използва от IBM за стимулиране на събирането на корекцията за боклук в Тихия океан и има много други области, които биха могли да бъдат подпомогнати от същата технология.