Utreexo: Lightning Innovator публикува нов метод за мащабиране на биткойни

Биткойн мълниеносна мрежа

Един от умовете на Lightning Network – предложеното от Биткойн решение за мащабиране на втория слой – има току-що автор на хартия официално очертавайки друг метод за оптимизиране на управляващата публична блокчейн.

Този ум, Тадж Дриджа, е изследовател в Инициативата за цифрови валути на Масачузетския технологичен институт. Той е известен в криптоверсията с това, че през 2016 г. е публикувал заедно с Джоузеф Пуон White paper.

Биткойн мълниеносна мрежа

Най-новият му принос към арената за мащабиране на криптовалутите? Utreexo, така наречения акумулатор, който би намалил неизразходваните изходни транзакции (UTXO) или състоянието на пълните възли на Bitcoin. Резултатът от отслабването би бил да направи по-лесни и по-евтини за изпълнение такива пълни възли, т.е.забавяне на използването на място за съхранение.

Пуснах Utreexo, нова статия за мащабируемостта на биткойни, в IACR ePrint. https://t.co/3byL1Xekj6

Благодаря на онези, които помогнаха за тази работа и с нетърпение очакваме критики и стартиране и изпълнение.

– Тадж Дриджа (@tdryja) 3 юни 2019 г.

За тази цел Utreexo може да се използва за рационализиране на валидирането в Bitcoin. Както Dryja обясни системата:

„В тази статия представяме Utreexo, метод за значително намаляване на съхранението, необходимо за стартиране на напълно валидиращ възел. В хардуерните настройки, при които скоростта на дисковите входове / изходи и изискванията за съхранение са пречка, това може значително да ускори процеса на валидиране или да направи възможно валидирането на хардуер, където преди това не е бил.

Всъщност Utreexo и методи като него могат да проправят пътя към потребителите, които в крайна сметка работят с пълни възли на Bitcoin направо от смартфоните си.

Идеята за акумулатори съществува от повече от две десетилетия и Utreexo на Dryja не е единствената работа за акумулатори, която досега е преследвана в екосистемата на криптовалутите – например водещи изследователи от Катедрата по компютърни науки в Станфордския университет имат имаха свои собствени подходящи идеи.

И все пак белият документ на Dryja Utreexo предполага, че дълго търсената технология е по-близка до реалността от всякога и неговата методология вероятно ще въведе нова вълна от изследвания на акумулаторите в космоса. И това означава, че пълните възли може незабавно да станат все по-леки и по-леки.

Както Benedikt Bünz, един от гореспоменатите изследователи от Станфорд, преди това коментира иновациите, насочени към акумулатора:

„Високото ниво е тази идея за отделяне на консенсуса от държавата. Вече всеки може да бъде пълен възел, без да се налага да съхранява данните. “

Сега, когато Utreexo е отворена за преглед, може да е въпрос на време, докато проектът на портфейла за първи път внедри технологията.

Друг ъгъл на мащабиране на биткойни, който да обмислите? Държавни вериги

За някои, Lightning Network и увеличаването на размера на блока са преобладаващите възможни пътища за мащабиране на Bitcoin. Но те не са единствените пътища. Алтернативните решения и решения за принос, като Utreexo, се увеличават.

Още едно от тези алтернативни решения? Държавни вериги, нов и надежден протокол за мащабиране.

1/4 # Държавни вериги са нов протокол от втори слой, предназначен за трансфер на Bitcoin извън веригата. Това се улеснява от мултисиг федерация, която никога няма пълен контрол, което я прави лишаване от свобода. Вижте новата ми статия или продължете да четете по-долу за обобщение!&# 128071;https://t.co/kDRA2QhVkk

– Рубен Сомсен ⚡️&# 127475;&# 127358; ️2️⃣❎ (@SomsenRuben) 4 юни 2019 г.

Създаден от основателя на Сеул Bitcoin Meetup Рубен Сомсен, държавните вериги не са конкурентно решение за Lightning, а по-скоро могат да работят паралелно като координирани системи извън веригата. Както Somsen обясни в скорошна уводна публикация за технологията:

„Основната идея зад Statechains е, че заключвате пари между две страни в мултисиг 2-от-2: субекта Statechain и потребителя. Когато потребителят иска да прехвърли парите (цялата UTXO), той просто предава личния си ключ, който ние наричаме преходен ключ, на желания получател. “

Сомсен продължи, добавяйки, че „накратко това е основната концепция и […] е измамно мощна.“

Мащабирането ще се нуждае от поверителност, BOLT може да е билетът

Тъй като напредъкът на Lightning Network продължава да бръмчи, Bolt Labs се стреми да подобри поверителността на мащабиращото решение на втория слой.

Стартъпът събра 1,5 милиона щатски долара през април, за да продължи мисията си да използва протокола BOLT за предоставяне на анонимни екранирани адреси на потребители на Lightning, ZCash и извън него.

Основателят на Bolt Labs д-р Айо Акиниеле каза, че BOLT може да го направи, така че „никой не може да ви свърже с [a] плащане, освен ако не разкриете информацията“. Така с марша иновации като BOLT, Utreexo и държавните вериги, инфраструктурата от втори слой непрекъснато цъфти в множество посоки.