Vitalik Buterin: Пробиви, необходими за внедряване на Ethereum 2.0 Вече Готово

Ethereum

Много от съмняващите се в Ethereum твърдят, че предстоящото надграждане на Serenity „2.0“ – при което разработчиците се стремят към шардинг, Casper и Plasma tech за привеждане на инфраструктурата на блокчейна до пълна зрялост – е нереалистично или най-малкото не пристига скоро.

Тази седмица обаче съавторът на Ethereum Виталик Бутерин за пореден път предположи, че напредъкът в Serenity е осезаем и плодовете на надстройката са по-близки, отколкото скептиците осъзнават.

Ethereum

Забележките на Бутерин дойдоха като отговор на туит на 21 май от уважаван биткойн инвеститор и анализатор Туур Деместер, който попита „Може ли парите да купят научен пробив?“ в отговор на Съобщение за фондация Ethereum (EF) от 19 милиона щатски долара в разходи за развитие ETH 2.0 за същия ден.

Противодействайки на предположението, че е необходим друг научен пробив за актуализацията на Serenity, Бутерин каза, че съответните предварителни изследвания за „пълно изпълнение“ на надстройката са завършени от миналата година:

„Всъщност вече имаме всички научни пробиви, от които се нуждаем за пълно прилагане на eth2. Така е от около година. “

https://twitter.com/VitalikButerin/status/1131045739168186374

Уви, екосистемата Ethereum се оказа в период, доминиран от изграждането и подготовката в последно време.

По-рано този месец изследователят на EF Джъстин Дрейк потвърди, че спецификацията на кода за ETH 2.0 „Phase Zero“ – която ще приложи преминаване към консенсус за доказателство за залог (PoS) – се очаква да бъде финализирана до 30 юни.

Този месец също така Prysmatic Labs, умовете зад „Prysm“ Ethereum клиента за шардинг, пуснаха втория тест ETH 2.0, публикуван досега тази година. Тестовата мрежа позволява на потребителите да изпробват валидирането чрез тестов етер за залагане.

На фона на подготвителния период също дойде важен одит. Кодът на устойчивия на ASIC алгоритъм ProgPoW, който е предложен за веригата ETH 1.0 преди преминаването на Serenity към PoS консенсус, в момента е в процес на преглед за критични грешки.

По-близо до съобщението на фондация Ethereum

Съобщението на EF за плановете му за следващата година от 21 май бързо породи шум в по-широката екосистема на Ethereum – не само за съдържанието на плана, но и защото влиятелните заинтересовани страни от общността на Ethereum обикновено защитават прозрачността и комуникацията от времената островна фондация.

The #Ethereum Фондацията е развълнувана да сподели нашите планове за следващата година и много повече.https://t.co/FxJTMsFWGQ

– Ethereum (@ethereum) 21 май 2019 г.

Съответно EF заяви, че ще похарчи общо 30 милиона долара през следващите 12 месеца, като 19 милиона долара от тази сума ще бъдат насочени към усилията за развитие на ETH 2.0, 8 милиона долара ще бъдат насочени към инициативи за ETH 1.0 и 3 милиона долара ще бъдат предназначени за програми за растеж и повишаване на осведомеността.

Фондацията също така подчерта, че няма да набляга на вътрешни проекти върху външни екипи в своите дейности по финансиране занапред:

„Днес за фондацията не би трябвало да има значение дали даден проект е„ вътрешен “или„ външен “. Важното е, че харчим ефективно ресурси и че целите на Ethereum са изпълнени. Ето защо ние се придвижваме към „изглед на ниво екосистема“, когато разпределяме ресурси, като гледаме цялостната картина, а не нейната подгрупа. “

Така че, тъй като се отнася до усилията за повишаване на благосъстоянието на Ethereum като публична инфраструктура, ако го изградите, EF може да дойде щастливо с кесията си.

Напред, Напред

2019 беше добра за Ethereum досега, като популярността и перспективите му нарастват.

Блокчейн дневен брой транзакции наскоро скочиха и настъпи нов търговски полза. Миналата седмица Coinbase наблюдаваше търговия с етер на стойност над 900 милиона долара, нов рекорд за електроцентралата за обмен на криптовалути.

Проектът е и най-големият дом за децентрализирано финансиране в момента. Този месец размерът на непогасените заеми DeFi, подкрепени от проекти на върха на Ethereum, за първи път премина границата от 100 милиона долара.

Освен това големи предприятия и институции като счетоводната къща „Голямата четворка“ EY и френската банка Societe Generale все повече се насочват към Ethereum за изграждане на инструменти и продукти. Ако поддръжниците на Ethereum имат своя начин, тези организации ще бъдат първите от много други, които идват.