WSJ: Стотици помпени групи, работещи в крипто, жертвите губят големи

Помпа и сметища

Wall Street Journal публикува статия на 5 август, разглеждайки скандалните и скъпи групи и стратегии за помпа и изхвърляне, които тормозят криптовалутата от години. Списанието открива над 105 отделни групи, работещи чрез услуги за чат като Telegram и Discord чрез своите изследвания. Тези групи са причинили обеми на търговия на стойност над 200 милиона долара чрез тези действия. Но каква е реалната цена на схемите за помпа и изхвърляне? Кои са жертвите и как можете да се предпазите от жертва?

Помпа и сметища

Анатомия на помпата и сметището

Преди да се задълбочим прекалено дълбоко, нека да разгледаме основите на това какво представлява помпата и сметището. Pump and dump е вид финансова измама, която съществува от ранните дни на фондовия пазар. По принцип група хора ще работят заедно, за да закупят голямо количество акция или криптовалута, която обикновено има малък брой неизплатени акции, монети или жетони. Често е известно, че схемата е насочена към активи, които имат особено ниски цени на активите.

Обикновено архитектът на схемата ще вземе решение за даден актив. След това този човек едновременно ще направи огромна поръчка за покупка, за да спечелят, и ще обяви целта в група Telegram или Discord (за помпи за криптовалута). На останалите членове на групата ще бъде казано да купят колкото се може повече от актива, след като целта бъде обявена, и да я задържат, докато се постигне така наречената „целева цена“. След като бъде постигната целевата цена, членовете на групата са инструктирани да продадат цялата на новоповишена цена.

Според статията на Wall Street Journal, сделките с криптовалута с помпа и дъмпинг са най-печеливши, когато са завършени през първата минута след освобождаването на сигнала за помпата. Освен това цикълът на помпата и изхвърлянето често завършва за минути, въпреки че в някои случаи те могат да продължат няколко часа или дори няколко дни, ако достатъчно хора от обществото също купуват завишената цена, за да я поддържат.

Един скорошен пример за помпа и изхвърляне е това, което се случи с Bitcoin Diamond миналия месец.

Две помпи се появиха с около 2 дни време между тях. Във всеки случай цените се удвоиха повече от два пъти и след това се върнаха към нормалната си цена по подобен бърз начин.

Истинската цена на помпата и сметището

Някои от вас може би се чудят, кой е жертвата на помпа и сметище? Освен това, защо изобщо е престъпление? За да разберем това, трябва да разберем кои са жертвите на този вид схеми. Най-общо казано, има два различни вида жертви, една невинна и един вид искане за това.

Най-основният вид жертва е човек, който вижда актива внезапно да поскъпне и смята, че може да се хване, преди активът да се изкачи повече и да спечели. Например, когато Bitcoin Diamond поскъпне с повече от 50% само за няколко минути, някой, който гледа графики, може да види това и да мисли, че Bitcoin Diamond е на път да „лунира“ и затова искаше да влезе в него, преди цените да станат твърде извън контрол. След това този човек купува актива на изкуствено завишена цена и след това го държи, очаквайки цената да продължи да се движи нагоре, което много добре може да не направи.

Ако обаче не продадат актива бързо, е вероятно да загубят значителна част от инвестираната си стойност. Някои помпи и сметища могат да бъдат толкова ефективни, че могат да доведат до увеличаване на цената на актива с няколко кратни вместо само с няколко процентни пункта. Ако някой купи на върха, той несъмнено ще загуби почти цялата си инвестиционна стойност.

Wall Street Journal включва информация за втори тип жертва. В този случай жертвата е някой, който е смятал, че може да се възползва от групата на помпата и изхвърлянето, като участва в нея. Въпреки че може да ви се струва, че участвате в някаква тайна маневра, истината е, че тези, които участват в помпени групи, често не са нищо друго, освен самите пионки.

Според статията на WSJ, една интервюирана жертва казва, че тези групи „[стимулират] бедните последователи да продължат да купуват, докато не се достигне [целевата] цена, което често никога не прави“, и че „незабавно са загубили 5000 долара за около 30 секунди. “

Регулирането не е лесно

Помпата и сметищата все още се случват на обикновените фондови пазари, но те са изключително редки. Това е така, защото за да купувате и продавате акции, трябва или да сте регистриран брокер, или да имате регистриран брокерски акаунт с потвърдена идентификационна информация. Това означава, че всеки, който участва в или организира помпа и изхвърляне, може лесно да бъде хванат и наказан.

Криптовалутните помпи са не по-малко незаконни от повечето законни юрисдикции. Криптовалутите обаче по своята същност са анонимни и борсите обикновено не изискват KYC регистрация с няколко изключения (като Coinbase и други, които предлагат фиатни двойки). Това означава, че проследяването и наказването на тези, които стоят зад схемите, е много по-трудно, ако не и направо невъзможно.

Защита на себе си

Може би се питате и какъв е най-добрият начин да се предпазя от помпа и сметища? Отговорът на това е двоен и е доста прост.

Първо, очевидно не се присъединявайте и не участвайте в помпа група. Те могат да се наричат ​​група за сигнали или група за информация за търговия, но всички те са еднакви. Само не забравяйте, че тези групи често търсят нови членове, защото искат да се влеят допълнителни пари, така че онези, които управляват схемата, които имат напреднали познания, да могат да ви използват и ефективно да ви откраднат парите. Въпреки че има шанс да спечелите печалба от помпата, рискът от загуба е още по-голям и разбира се почти несъмнено нарушавате закона, където живеете.

Второ, ако видите, че малък altcoin внезапно експлодира в цената на пръв поглед без никаква причина в рамките на изключително кратък период от време, почти сигурно сте свидетели на помпа в ход. Най-доброто нещо, което трябва да направите, е просто да го игнорирате и да продължите напред. Ако се притеснявате особено за помпи, тогава най-добрият вариант може да бъде просто да се придържате към големи активи с пазарна капитализация като биткойн и Ethereum, тъй като тези активи са значително по-трудни за манипулиране (въпреки че нищо не е напълно имунизирано срещу манипулация), просто защото те са толкова по-голям. Сумата пари, необходима за появата на помпа, е недостъпна за всички, но за най-богатите от богатите в света. И тези хора биха били разумни да не нарушават закона, просто защото колкото сте по-богати, толкова по-близо ще бъдете наблюдавани от вашето правителство.