Как да вземем заем с Maker Dai: Пълно ръководство

Mai DAI Guide

MakerDAO придоби широко признание през последните няколко месеца, дължащо се до голяма степен на успеха и разпространението на нейния стабилкойн – Dai.

Показатели, издадени от MakerDAO и отдолу още през февруари посочи, че децентрализираният стабилкойн има 20% месечен темп на растеж на притежателите и активните адреси от стартирането си до януари 2019 г. Освен това броят на притежателите на Dai има 42% процент на задържане за същия период.

Maker’s Dai се превърна във флагман на нарастващия разказ за децентрализирано финансиране (DeFi) в Ethereum, но неговото значение донесе и някои проблеми с мащабиране. Повече от 6000 CDP са отворени в Maker за Dai само през 2019 г., което допринася за около 2,17 милиона ETH, заключени в CDP.

Mai DAI Guide

В резултат на това управляващата общност, която се състои от притежатели на токени MKR, трябваше да повиши таксата за стабилност до 7,5 процента, за да помогне на Dai да си върне паритета с нейната USD фиксация. По подобен начин ръчната сложност на управлението на коефициентите на обезпечение на CDP заемите от потребители доведе до почти 14 процента от договорите за CDP автоликвидация досега.

Това накара създаването на CDP Saver, което е уеб приложение, предназначено да помогне на потребителите да управляват своите договори за CDP и да ги предпазва от ликвидация.

Въпреки проблемите, с които се сблъсква MakerDAO, той остава важен проект в по-широката екосистема на Ethereum с известна подкрепа зад него. И неговата новост като свръхзащитен, децентрализиран протокол за кредитиране е привлекателна за много потребители.

И така, какво точно е Maker и как можете да вземете дай заем?

Кратък преглед на MakerDAO и Dai

MakerDAO е децентрализирана автономна организация (DAO) в мрежата Ethereum, която се състои от два символа:

  1. Производител (MKR)
  2. Dai – Stablecoin

MakerDAO и параметрите му за издаване на Dai чрез заеми се управляват от общност от притежатели на токени MKR, които функционират като управляващ орган и решават въпроси като стабилността и съотношението на обезпечение на ETH към Dai. Основната функционалност на MakerDAO е децентрализираното, устойчиво на цензура издаване на заеми.

Процесът на кредитиране работи чрез интелигентни договори, известни като обезпечени дългови позиции (CDP), които „монтират“ и „изгарят“ stablecoin Dai въз основа на издаването и връщането на stablecoin към CDP. Заемите, взети от CDP от потребителите, са свръх обезпечени, което означава, че повече ETH от издаденото от Dai трябва да бъде заключено в CDP от потребителя, за да покрие заема. Съотношението на обезпечението е известно като „коефициент на обезпечение“ и в момента е 1,5 ETH към 1 Dai.

Например, ако Алис иска да вземе заем от Maker CDP за 100 Dai, тя ще трябва да изпрати ETH на стойност най-малко 150 $ до CDP (защото Dai е еквивалентна на 1 $). Силно се препоръчва обаче да изпратите повече от 150 процента съотношение, тъй като CDP ще се ликвидира автоматично, ако стойността на ETH в CDP падне под прага на съотношението 150 процента.

В замяна на това CDP заключва ETH на Alice и „мента“ 100 Dai за издаване на Alice. Ако стойността на договора на Алиса (обезпечен в ETH) падне под съотношението 1,5 ETH към Dai, MakerDAO автоматично ще ликвидира своя ETH и ще го продаде на пазара с 3% отстъпка плюс 13% наказателна ликвидация.

Това се извършва, за да покрие Dai в обращение, ако обезпечаването на системата (ETH) не е достатъчно, за да подкрепи циркулиращия Dai, ако цената на ETH се срине. Забележително е, че цената на ETH е спаднала значително и Dai е останал стабилен – въпреки че е загубил малък паритет с прикачването си в щатски долари през последните няколко месеца. Инструменти като CDP Saver могат да бъдат много полезни при управлението на коефициента ви на обезпечение на CDP, така че вашата позиция да не се ликвидира автоматично.

Алис може да върне назаем Дай на CDP по всяко време и след като го направи, тя получава обратно заключения ETH в CDP. Алиса обаче трябва да плати и такса за стабилност, която е подобна на лихвата по заема и в момента е 7,5 процента. Дай е „изгорен“ от доставката, след като Алис го върне в CDP.

MakerDAO предоставя изключително полезно табло за проследяване на мрежовите показатели относно Maker Dai и текущото състояние на CDP.

MakerDAO и издаването му на Dai са интригуващи по няколко причини. Основно по същество няма заемодатели, тъй като протоколът функционира като заемодател чрез изсичане и изгаряне на Dai. Впоследствие заемите в Dai могат да функционират като децентрализиран лост ако потребителят заключи ETH в CDP, получи Dai и използва този Dai, за да купи повече ETH на марж. Stablecoins имат a разнообразни случаи на употреба, и подслушването на MakerDAO за неговите устойчиви на цензура възможности за заем намалява много бариери пред достъпа до кредитни услуги за хора, при които традиционните структури не са опция.

Заетост на стъпка по стъпка DAO в Dai процес

Ако искате да вземете заем в Dai от Maker или просто да експериментирате, ето стъпките, които ще трябва да следвате.

Отидете на MakerDAO уебсайт и кликнете върху „Продукти“ в горната част на навигационната лента. В раздела „Продукти“ кликнете върху „Портал CDP“, който ще отвори нов раздел и ще ви отведе до портала CDP.

От дясната страна на портала CDP ще видите 3 опции за портфейла: MetaMask, Ledger и Trezor. Те се използват за свързване към CDP. Изберете кой портфейл искате да използвате и следвайте инструкциите. Обърнете внимание, че ако използвате MetaMask, уверете се, че сте свързани към основната мрежа на Ethereum, а не към тестови мрежи.

След като влезете в таблото за управление на CDP, ще видите „В момента нямате отворени CDP.“ В дясната част на екрана можете да видите данните за портфейла си, информация за цените и глобална информация за CDP – която съдържа глобалното обезпечение и максимален наличен Dai.

За да отворите CDP, кликнете върху бутона ‘Open CDP’. Ще бъдете подканени да въведете размера на ETH, който искате да обезпечите, и колко Dai искате да получите на свой ред.

Минималното съотношение е 150 процента ETH към Dai, така че е разумно да обезпечите още повече позицията си, за да покриете всякакви неблагоприятни движения на цените в ETH. Трябва да заключите повече ETH, но е по-добре да сте по-сигурни с променливите цени в крипто. Както можете да видите, глобалното обезпечение на CDP е приблизително 345 процента. На таблото ще се показва и ликвидационната ви цена в щатски долари.

След като сте доволни от условията на вашия CDP заем, щракнете върху „Обезпечаване & Генериране на бутон Dai ’. След това ще ви бъде показан екран за потвърждение на подробностите за вашия заем.

Ако щракнете върху падащото меню със 7-те стъпки, ще видите техническите стъпки, които ще бъдат изпълнени, след като потвърдите създаването на CDP. Ако искате да продължите напред, натиснете бутона ‘Finalize and Create CDP’.

Впоследствие ще бъдете подканени да подпишете транзакцията, потвърждаваща генерирането на Dai, като използвате портфейла, с който първоначално сте влезли, независимо дали е MetaMask, Ledger или Trezor.

След като подпишете транзакцията, ще се покаже екран за зареждане със „Създаване на вашия CDP“. Можете дори да кликнете върху бутона „Преглед на транзакцията“, за да наблюдавате транзакцията в блокчейна чрез Etherscan.

След като транзакцията приключи, екранът за зареждане ще изчезне и ще се появи нов прозорец, показващ опциите, които имате с вашия CDP в таблото сега. Порталът CDP е много полезен и изисква внимателно управление от титулярите на CDP заем. Той предоставя подробности за всичко – от ликвидационна цена (в щатски долари) до списък на историята на транзакциите на CDP. Можете да депозирате или изтеглите повече ETH, да върнете Dai или дори да генерирате повече Dai.

След като получите своя Dai, можете да го правите, както желаете, и да го върнете при вашите условия, стига вашето ETH обезпечение да е достатъчно, за да покрие CDP, преди да се ликвидира автоматично.

Уеб приложението CDP Saver може да бъде ценен инструмент за управление на вашия CDP и предотвратяване на автоликвидация. Ако искате да експериментирате с MakerDAO или да вземете заем за първи път, не забравяйте да прочетете различните такси и структура на Maker. Също така е разумно първоначално да започнете с малки суми на заема, за да научите как функционират системата и таблото, преди да преминете към по-значителни суми на заема.

Заключение

MakerDAO и нейният Dai stablecoin са очарователна концепция, която се очертава като основни компоненти на DeFi пейзажа на Ethereum. Подхождайте с повишено внимание към протоколите за новоотпускане на заеми като Maker, тъй като те се основават на иновативни технологии и променливи активи, свързани с кредити. За щастие, зад Maker има значителна подкрепа, която показва, че инструментите, ръководствата и ресурсите ще продължат да бъдат в изобилие в децентрализираната система за кредитиране.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me