Ръководство за начинаещи за Maker DAO & DAI: Децентрализирана стабилна монета

Производител DAO

Производител DAO е децентрализирана автономна организация в рамките на блокчейн Ethereum. Maker работи за минимизиране на нестабилността на DAI, неговия стабилен токен в сравнение с щатския долар, с притежатели на MKR токени, управляващи DAI.

Производител DAO

Както споменахме, DAI е стабилен маркер, подобно на Tether. Това означава, че това е криптовалута, чиято цена е стабилизирана в сравнение с щатския долар. Dai Stablecoin System е децентрализирана платформа, работеща на блокчейн Ethereum, която създава Dai. Производителят се надява да използва Dai, за да даде на всеки способността да държи пари, които да поддържат покупателната му способност, тъй като той е стабилен спрямо щатския долар.

С Maker всеки може да използва активите си от Ethereum, за да генерира Dai. След генерирането можете да използвате Dai точно както бихте използвали всяка друга криптовалута, включително да я изпращате и получавате или държите за дългосрочни спестявания. Процесът на генериране на Dai също така разработва компонентите, необходими за децентрализирана маржин платформа за търговия със стабилен характер.

Какво е MKR?

За разлика от Dai, MKR има нестабилна цена поради ключовата си роля в платформата Maker и нейната механика на доставките. MKR е от съществено значение за правилното функциониране на платформата Maker, тъй като е маркер за полезност и управление, заедно с ресурс за рекапитализация. MKR се използва за плащане на такси по обезпечените позиции на дълга (CDP), използвани за генериране на Dai. След като таксите бъдат платени, MKR се изгаря. Притежателите на MKR могат да гласуват за бизнес логика и управление на риска за системата Maker.

Данни на платформата

Какъв проблем се надява да реши Дай?

С Dai екипът на MKR се надява да преодолее изключително нестабилните цени на криптовалутата. В белия документ екипът цитира примери като биткойн, който пада с 25% за един ден или се покачва с над 300% само за един месец. Екипът на Maker DAO смята, че са необходими стабилни дигитални активи, за да позволи на блокчейн технологията да достигне пълния си потенциал. Поради това той представи Dai, който е обезпечен с обезпечение.

Как Дай остава стабилен?

Екипът зад проекта има няколко инструмента, които помагат за стабилизирането на Dai във връзка с щатския долар. Голяма част от това е чрез Maker, платформата за интелигентни договори. Maker използва CDP, стимулирани външни участници и автономни механизми за обратна връзка, за да стабилизира стойността на Dai.

Какво представляват CDP и каква роля играят при генерирането на Dai?

Тъй като обикновеният човек не е запознат с обезпечените позиции на дълга, струва си да разгледаме по-подробно тези CDP. CDP държат на обезпечени активи, които потребителят депозира и оставят този потребител да генерира Dai, процес, който също натрупва дълг. Наличието на дълга означава, че обезпечените активи се заключват в CDP, докато собственикът не върне същото количество Dai. В този момент те могат да изтеглят обезпечението. Активен CDP винаги има по-висока стойност на обезпечение от стойността на дълга.

Табло за управление на DAI

Този процес започва с това, че потребителят изпраща на Maker транзакция, която ще създаде CDP, последвана от транзакция за финансирането му. След като CDP е „обезпечен“, потребителят на CDP може да изпрати транзакция, извличайки количеството Dai от своя CDP. CDP получава същата сума на дълга в замяна, което прави невъзможния достъп до обезпечението. За да извлекат обезпечението, потребителите трябва да платят дълга, както и такса за стабилност, която се натрупва с течение на времето и се плаща в MKR. След като дългът е освободен, потребителят на CDP може да изтегли толкова обезпечение, колкото иска.

Първоначално Dai ще поддържа само обединен етер като обезпечение, но в бъдеще ще поддържа по-голям брой CDP видове.

Какъв е механизмът за обратна връзка с целевата скорост?

Механизмът за обратна връзка с целевата скорост е автономният механизъм за обратна връзка, работещ за поддържане на стабилността на Dai с USD. Той ще се ангажира, ако настъпи тежка нестабилност на пазара и прекъсне фиксираното фиксиране на Dai По същество този механизъм автоматично регулира целевата ставка на Dai, така че пазарните сили поддържат пазарната цена на Dai по-близо до целевата цена. Тъй като целевата ставка коригира колко ще се промени целевата цена, тя може да бъде положителна и да стимулира държането на Dai или отрицателна и да стимулира заемането на Dai. Когато не е ангажиран, Dai остава фиксиран и има 0% целева ставка.

Какво е глобално уреждане?

Global Settlement е последната инстанция за криптографско гарантиране, че Dai запазва целевата цена. Той ще изключи платформата Maker и ще гарантира, че потребителите на CDP и притежателите на Dai получават правилния размер на активите (по отношение на нетната стойност). Процесът е децентрализиран и контролиран от гласоподавателите на MKR, така че ще се използва само при спешни случаи. Примерите включват подобрения на системата, пробиви в сигурността, хакерство и дългосрочна нерационалност на пазара.

Какво е стабилен фонд?

Стабилен фонд е съвместно усилие на Maker DAO и L4. Това е инвестиционен фонд, предназначен да помага на стартиращи компании, които използват системата Dai Stablecoin. Стабилният фонд подпомага стратегическо въвеждане, финансиране и развитие на бизнеса.

Стабилен фонд

Той търси компании, които имат силен технически основател и силна идея, която е осъществима с настоящата блокчейн технология, които също използват или Maker, или Dai инфраструктура като един от основните си компоненти. Стабилният фонд предлага както безвъзмездни средства, така и финансиране на собствения капитал.

Какви са някои случаи на употреба за Dai?

В бялата книга на Dai Stablecoin System екипът очертава многобройни потенциални приложения за Dai, наричани „адресируем пазар“. Тези, които са на пазари за прогнози или използват хазартни приложения, вече ще се сблъскат с голям риск поради своите прогнози и могат да минимизират потенциалния допълнителен риск, като извършват транзакции със стабилен токен вместо с променлива криптовалута.

CDP в рамките на системата ще предоставят възможност за безразрешена търговия с ливъридж за хеджиране, ливъридж, деривати и финансови пазари. Правителствата и благотворителните организации могат да забележат подобрена ефективност и по-малко корупция с Dai благодарение на прозрачната си счетоводна система.

Заключение

Производителят DAO представи системата Dai Stablecoin, която позволява криптовалута (Dai), със стабилна стойност, фиксирана към щатския долар. Позволява на потребителите да инвестират и да се възползват в пълна степен от криптовалутата, без да се притесняват за волатилността на пазара в същата степен, каквато биха направили с нестабилната криптовалута. Съществуват многобройни стратегии за поддържане на стойността на Dai стабилна. Бялата книга показва добре обмислени реакции на потенциални проблеми, които системата може да срещне, заедно със стъпки за намаляване на риска.

Полезни връзки

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me