Мейуедър и DJ Khaled избягват ICO такси за измами

Mayweather Khaled SEC Изящно

Участието на двама популярни артисти в едномесечно дело за измама с ICO най-накрая приключи.

Според a документ заведено в Окръжния съд на САЩ за Южния окръг на Флорида, делото срещу боксовата легенда Флойд Мейуедър младши и музикалния продуцент DJ Khaled за популяризиране на измамно първоначално предлагане на монети (ICO) е поставено в леглото.

Mayweather Khaled SEC Изящно

Неубедително доказателство

И двете знаменитости бяха обвинени от инвеститори в ICO, държано от Centra Tech, всички, които твърдяха, че са били повлияни от постовете си, за да инвестират в компанията.

В новия документ обаче съдия Робърт Скола твърди, че никой от ищците не е предоставил достатъчно доказателства, че са следвали някой от акаунтите в социалните медии на двойката, е направил инвестициите в резултат на своите постове.

Мейуедър беше цитиран, че е насърчил продажбата на маркера на стартирането в своя акаунт в Twitter, с публикация, на която държи дебитната карта на компанията и надпис, който призовава неговите 7 милиона последователи да вземат жетоните, преди да бъдат разпродадени.

Мейуедър Халид Центра

Съдията обаче посочи, че ищците не са показали достатъчно доказателства, за да обвържат действията си с поста. Той също така посочи, че е установено, че двама от ищците са направили своите покупки, преди Мейуедър да направи някаква свързана публикация в някоя от платформите му в социалните медии. Що се отнася до Халед, делото му също беше прекратено по принцип същите причини.

Техническите сили налагат отказани такси

Декларацията се обърна и към организаторите на ICO, твърдейки, че делото срещу тях е много по-сложно от това срещу тях DJ Khaled и Мейуедър. Наред с други неща, съдията разкри, че организаторите са създали фалшиви хора и са фалшифицирали пълномощия в опит да дадат на ICO легитимен вид.

Например, главният технически директор на Centra Tech Джъстин Сайкс е имал две обвинения срещу него, оттеглени въз основа на технически характеристики.

Според съдията две обвинения срещу Сайкс са отхвърлени въз основа на липсата на конкретни подробности относно участието му в компанията и нейния уебсайт. Той посочи, че жалбата на ищеца не съдържа никакви подробности относно съдържанието на сайта, датата му на стартиране, твърдяните грешни изявления, които са направени, и дали въпросните ищци дори са посетили сайта.

Въпреки това, докато две точки вече са отпаднали, в документа се изяснява, че все още остава едно важно преброяване.

Не първото им родео

Това не е първият път, когато Мейуедър и Халед се сблъскват с правни проблеми поради участието си в ICO. A съобщение за пресата публикувано от Комисията за ценни книжа и борси на САЩ (SEC) на 29 ноември разкри, че агенцията е уредила обвинения срещу двамата мъже във връзка с популяризирането на различни ICO, без да разкрива, че са им платени за публичността им.

SEC преди това съобщи че всички монети, продавани в ICO, трябва да бъдат класифицирани като ценни книжа и като такива, всеки, който ги популяризира, трябва да разкрие връзката, която имат с емитиращите компании – включително сумата, платена им за техните услуги за промоция – в съответствие с федералните закони за сигурност.

И двамата се договориха с SEC и се съгласиха да прекратят промоцията. Те също така се съгласиха да преведат получените такси на агенцията и да извършат допълнителни плащания в наказание.

Съгласно условията на споразумението Мейуедър, който получи 300 000 долара от три ICO компании, включително Centra Tech, плати 624 775 долара и се съгласи да не популяризира никакви ценни книжа в продължение на три години.

Разбра се, че Халед е получил 50 000 долара от Centra Tech и се е съгласил да плати 150 275 долара глоба и да се откаже от промоцията на ценни книжа за две години.

Силата на знаменитостите кърви пазара на ICO

Изглежда, че забраната на SEC за популяризиране на ICO популяризация също е имала инвалидизиращ ефект върху глобалния пазар на ICO.

Според a доклад за изследване публикувано от криптообмен BitMEX на 13 май, пазарът на ICO е спаднал с 97% само през първото тримесечие на 2019 г., като е инвестирал само 40 милиона долара инвестиции.

Въпреки това, докато някои компании продължават да издават ICO, въпреки намаляващата им популярност, други са ребрандирани, като са преминали към провеждане на първоначално предлагане на обмен (IEO). Показа се, че моделът IEO е по-успешен, с прогнозна обща пазарна капитализация от $ 907,7 ​​милиона.