Nasdaq се обединява с Corda Creators R3, за да насърчи обмена на цифрови активи

Nasdaq

Тази седмица корпоративният блокчейн консорциум R3, създатели на цифровата книга на Corda, обяви партньорство с Nasdaq, Inc., гиганта за финансови услуги зад Фондова борса Nasdaq. Целта? Подпомагане на големите институции да стартират и поддържат свои собствени пазари на цифрови активи.

Разкрита в сряда, 29 април, ще се появи подразделението Market Technology на корпорацията, използващо Corda, заедно с инфраструктурата на професионалните услуги на фирмата, за да изгради „решения за пълен жизнен цикъл“ за обмен на цифрови активи..

В един съобщение за обява, организациите заявиха, че сътрудничеството ще позволи на Nasdaq да разшири своята „по-широка платформа и стратегия за партньорство“, като същевременно ще помогне на Corda да се превърне във все по-важна роля за бизнеса, който иска да „управлява пълния жизнен цикъл на активите“. Главният директор по приходите на R3 Кати Минтър добави:

„Финансовите институции все повече осъзнават огромния потенциал за обслужване на нуждите на цифрови активи. Можем да им помогнем да настанят тези активи … Заедно с Nasdaq ще осигурим платформа от световна класа, на която могат да бъдат изградени пазари на цифрови активи, което ще помогне за бързото ускоряване на растежа на тези пазари и други по света. “

Институциите идват

В допълнение към публикацията за обявяване на партньорството на R3, Nasdaq.com публикува и парче озаглавен „Пътуването към институционализация на цифровите активи“.

Там водещият на цифровите активи на Nasdaq Йохан Тол обсъди как технологията на блокчейн и дигиталните активи ще продължат да бъдат приемани от големите институции през следващите години.

Като част от тези забележки Тол отбеляза, че в R3 и проекта Corda Nasdaq вижда идеални партньори за подпомагане на обслужването на нуждите на идващите предприятия:

„Инициирахме дискусии с R3 около неговата платформа Corda Enterprise, тъй като тя е създадена специално за силно регулирана среда … и R3 е сред първите пионери на блокчейн, които обслужват водещите световни централизирани финансови институции. Тяхната платформа се вписва добре в технологичната екосистема на Nasdaq и като се свържем с платформата, можем да използваме силата на мащабируем дизайн, който осигурява ново ниво на оперативна съвместимост и лекота на интеграция към всяка съществуваща технологична система. “

Преместването на фокуса на Nasdaq върху пазарите на цифрови активи идва, тъй като традиционните пазари и работните потоци се насочват към дигитализация навсякъде, отбеляза Тол. Изпълнителният директор добави, че в такава среда платформите с ниско триене като Corda ще предложат предимствата на ефективността, прозрачността и оперативната съвместимост.

„Междувременно ще бъдат създадени нови видове финансови и нефинансови пазари за търговия с цифрови представяния на физически активи и сертификати“, каза Тол.

R3 има очите си в основния поток

Напоследък R3 и неговата технология Corda са получили повече от няколко забележителни прегръдки от големи масови фирми.

Например BNY Mellon – масивна банка-попечител, която понастоящем осигурява над 30 трилиона щатски долара активи – се присъедини към мрежата на Марко Поло, мрежа за търговско финансиране, управлявана от Corda, през ноември 2019 г. Мрежата може да помогне на участниците да намалят транзакционните разходи и също така дават големи уверения, когато става въпрос за ефективност, сигурност и не само.

„Сътрудничеството с членовете на Марко Поло е още една мярка за нашия ангажимент да предоставим иновативни възможности за подобряване на клиентското изживяване през целия жизнен цикъл на транзакцията“, каза тогава глобалният ръководител на търговското финансиране на BNY Mellon Джоун Ким.

През септември 2019 г. R3 сключи стратегическо партньорство с платежния гигант Mastercard, за да пилотира ново решение за трансгранични плащания, насочено към „свързване на глобални … платежни инфраструктури“ към клиринговата и сетълмент мрежата на Mastercard.

Няколко месеца преди партньорството с Mastercard, R3 завърши изпитания около своя проект Voltron, финансово приложение, чиито първоначални тестове включват участие на десетки големи банки, включително Alfa Bank, ING и Societe Generale.

„Voltron използва блокчейн технология, за да намали времето, необходимо за изпълнение на целия процес на хартиен акредитив от 5-10 дни до по-малко от 24 часа“, каза R3.