BSV Woes: Bitcoin SV получава удар с блокови реорги след делистинг

Биткойн SV

Цената на Bitcoin SV (BSV) намалява с 16 процента през седмицата, след като високопрофилните крипто борси като Binance и Kraken обявиха, че ще делистират монетата. Сега обидата е добавена към нараняване, тъй като неизвестен актьор изглежда е провел две отделни блокови реорганизации на блокчейна на проекта на 18 април.

Реорганизация на блок или верижна реорганизация се случва, когато агент спечели най-малко 51 процента от скоростта на хеширане на мрежата за доказателство за работа (PoW) и след това използва хеш мощта на мнозинството, за да наложи нова доминираща верига – обикновено за презаписване на транзакции или за стартиране на двойни разходи чрез борси.

На 18 април 2019 г. нашият възел Bitcoin Cash SV претърпя 2 повторни организации. Първо реорганизация с 3 блока, последвана от 6 блока.

Графиката по-долу илюстрира събитията. Включва височините на блоковете, хешовете на блоковете & блокови размери на съответните блокове. pic.twitter.com/0tKduVaawE

– BitMEX Research (@BitMEXResearch) 19 април 2019 г.

Що се отнася до текущия епизод, изследователското крило на криптообмен BitMEX отбеляза, че са възникнали две реорганизации на блокове между Bitcoin SV блокове 578,639 и 578,647. Първият инцидент реорганизира три блока, а вторият реорганизира шест. BitMEX Research не откри двойни разходи в техния анализ след смъртта.

Ако някой се интересува, тук са всички съответни времеви клейма на въпросните блокове, както и времето на локалния системен часовник, когато нашият възел е получил блоковете pic.twitter.com/FT8b53XKgH

– BitMEX Research (@BitMEXResearch) 19 април 2019 г.

Заслужава да се отбележи, че реорганизациите могат да бъдат локализирани на един клиент, така че в случай на мрежата Ethereum, reorg, удрящ само Гет клиентът няма да изглежда Паритет потребители, например. Въпреки това, в случай на блокчейни, които разчитат на един клиент, както в момента прави Bitcoin SV, реоргирането се появява на всички техни потребители.

Това не е и първото родео на Bitcoin SV. Нейната мрежа претърпя блоков реорг миналата есен, но по това време се спекулира, че епизодът случайно е резултат от стрес тестване на общността на BSV на собствената си верига.

Болна воля?

Последният реорг изглежда по-вероятно да бъде изричен флекс в светлината на реакцията, която най-добрите камини на екосистемата на BSV, Сатоши Накамото, ищец Крейг С. Райт и магнатът на CoinGeek Калвин Ейър, получиха през последните дни.

Гореспоменатата сага за премахване на BSV беше предшествана от недоволство сред привържениците на Биткойн (BTC), след като Райт изпрати правни заплахи до известни биткойнъри, като потребителя на Twitter Ходлонаут и популярния подкастър Питър Маккормак, който отрече, че е Накамото.

Войната на словата подтикна няколко крипто борси да обявят премахването на BSV, включително Binance, Blockchain.com, ShapeShift и Kraken.

Драмата доведе до допълнителна лоша кръв около BSV и може да е дала мотивация на нападателя да се огъне срещу своята блокчейн. Ако случаят е такъв, атаката е възможна поради изключителната си евтина цена.

BitMEX Research изчислява, че BSV миньорите в момента са в червеното печалба; тази динамика го прави непривлекателна верига за копаене и води до свързана липса на сигурност. Всъщност сигурността на BSV е толкова минимална, че сайтът за проследяване Crypto51 понастоящем ще струва малко повече от 6 000 щатски долара за стартиране на едночасова 51-процентова атака срещу блокчейна.

Освен ако миньорите не се натрупат, Bitcoin SV ще остане уязвим за по-нататъшни блокове. Но тъй като копаенето му е толкова крайно нерентабилно, засега няма ясна отсрочка.

Още неволи, идващи за Райт?

Натискът, който удря общността на BSV или поне нейната фигура, може още да не е приключил. Това е за туит на 19 април от Casa CTO и известния биткойнър Джеймсън Лоп, който заяви, че се готви да пусне изследователски доклад за Крейг Райт.

Преди година започнах нов изследователски проект; обект на това изследване беше Крейг Стивън Райт. Завърших проучването си преди известно време, но статията остана в юридически преглед от множество адвокатски екипи повече от месец. Очаква се да бъде публикуван следващата седмица. pic.twitter.com/PzvHPq4McX

– Джеймсън Лоп (@lopp) 19 април 2019 г.

Лоп отбеляза, че докладът се преглежда за неговите правни последици и че до 40% от съдържанието му е било задържано, за да стане законно херметичен.

„Райт е по-добре позициониран от повечето хора да се представя като кандидат за Сатоши, но все още не съм намерил убедителни доказателства в подкрепа на твърденията си“,

каза техническият директор на Casa.

Ако изследването е това, което предполага Лоп, тогава критиците на Райт ще имат толкова повече доказателства, с които да оспорят твърдението на Райт, че е Сатоши Накамото.

Въпреки това, като намалявате мащаба, изглежда малко вероятно всеки доклад да възпре Райт да запази позицията си, тъй като той се утвърди значително чрез подкрепата на CoinGeek и nChain.