MGC Scam: Договор запушва мрежата Ethereum, харчи 1,3 милиона долара за газ

MGC

Адресът на интелигентен договор на Ethereum, свързан с мистериозен и очевидно измамен проект, наречен My Gold Coin (MGC), изглежда запушва мрежата на Ethereum.

По ETH бензиностанция сайт за проследяване, на 24 юли средната цена на газа за изпълнение на транзакция с Ethereum беше 20 gwei – по-висока от обичайната средна стойност, която показваше, че Ethereum изпитва остър скок на използване.

0x174BfA6600Bf90C885c7c01C7031389ed1461Ab9 отново се справя, запушвайки мрежата Ethereum и принуждавайки цената на газа до 20 gwei.

Този договор, озаглавен "още златна монета" е похарчил 1 300 000 долара за такси за газ и изглежда никой не знае какво е това.

– eric.eth (@econoar) 24 юли 2019 г.

Според страницата на Gitcoin Gas Guzzlers, основният виновник за прилив на транзакции в рамките на деня е договорът за токени на MGC, който може да се намери на 0x174BfA6600Bf90C885c7c01C7031389ed1461Ab9.

Най-добрите бензиностанции на Ethereum на 24 юни. Договорът за MGC е в червено. Изображение чрез Gitcoin

Сайтът за анализ на Blockchain Bloxy отбелязва, че адресът е създаден за първи път през януари 2019 г., като оттогава е улеснил осем милиона транзакции, много от които са били излъчвани от MGC. Адресът извърши 330 000 транзакции с участието на MGC само на 24 юли.

Това е огромно количество дейности за един напълно неясен проект. Както членът на екипа на EthHub от Gnosis Ерик Конър подчерта в чуруликането по-горе, прекомерният размер на трансферите означава, че проектът вече е похарчил малка сума за такси за газ с малко очевидна полза.

За последен път цените на газа Ethereum сериозно скочиха в средата на юли, когато договорът за MGC беше в средата на поредния внезапен прилив на активност. Адресът на маркера изразходва близо 100 000 щатски долара за такси за газ на 16 юли. Още на 22 юли стандартната цена на газа за Ethereum беше едва 1 gwei на бензиностанция ETH, което показва, че скорошната активност не е била постоянна.

Внимание: всичко по-малко от 20 gwei в момента вероятно ще заседне поради задръствания pic.twitter.com/KhY2v3IJcy

– ETHGasStation (@ETHGasStation) 16 юли 2019 г.

И така, това, което е ясно, е, че поддръжниците на токена MGC са тези, които са основно виновни за текущото задръстване в мрежата Ethereum. Не е ясно какво точно се случва зад кулисите.

Обаче от малкото информация, която вече е на разположение, изглежда, че символът и неговият поток от транзакции са гнусни и не са светски.

И така, какво е MGC Token All About?

Проектът „Повече златни монети“ изглежда е измама.

Понастоящем има няколко уеб организации, свързани с MGC, включително английски сайт на mgctoken.io, сайт на китайски език на mgctoken.org и предполагаемо „официален“ акаунт в Twitter, който включва както английски, така и китайски.

Не е ясно каква връзка имат сайтовете .io и .org помежду си, напр. ако някой е откъснат от следващия или ако имат едни и същи поддръжници. Забележително е, че разширението за портфейл на Ethereum MetaMask сигнализира за сайта .org и друг свързан сайт .biz като за списък с предупреждения за домейн за фишинг измами.

Индикаторът за предупреждение на фишинг сайта. Изображение чрез MetaMask

„MGC Token създава децентрализиран портфейл за цифрови активи с уникални технологични иновации“, обяснява английската целева страница. Това може да се чете като празен хулиган, но не и толкова фигуративно празен като предполагаемите членове на екипа на китайската страница, които изглежда са откровено фалшиви самоличности.

Екипът на MGC според mgctoken.org. Две имена, Springsteen Brain и Abercrombie, веднага се разпознават като фалшификати.

Странни видеоклипове на тези предполагаеми членове на екипа, които четат монотонно от MGC-ориентирани скриптове, са публикувани в YouTube от пролетта. Един такъв видеоклип имаше по-малко от 10 гледания по време на пресата.

Предполагаемият „Спрингстийн мозък“, който чете скриптове за ключови думи в поредица от видеоклипове на MGC, публикувани в YouTube.

Някои вече директно извикаха проекта.

„Това е въздушна реклама на измамен портфейл, която ви моли да въведете частен ключ, за да поискате наградата си“, главен технически директор на TokenMarket Микко Отамаа твърди на 17 юли в туит, който бе маркиран в гореспоменатата тема на Eric Conner.

В отделна нишка от миналата седмица уеб разработчикът Хари Денли тества пакета за приложения MGC, отбелязвайки „можем да потвърдим, че са изпращали въведени мнемоника на техния бекенд (което е голямо не-не)“.

Можем обаче да се опитаме да се възстановим с мнемоника, тъй като процесът на регистрация е нарушен … можем да потвърдим, че са изпращали въведени мнемонични данни до техния бекенд (което е голямо не-не) https://t.co/QOHO1I6FX2

– harrydenley.eth ◊ (@sniko_) 17 юни 2019 г.

Използвайки тази техника, се твърди, че проектът вече е откраднат повече от 33 000 етер.