Пробив през старите пари: Преодоляване на пропастта между UX и криптовалутите

Криптовалута UX

За отглеждането на дете е необходимо село, както се казва в популярната поговорка.

Също така е необходимо село, за да се издигнат топ блокчейн проекти като Bitcoin и Ethereum в бастиони на все по-полезна публична инфраструктура. Заинтересованите страни от различни области са добре дошли в екосистемите на тези проекти – не само защото тези пространства са без разрешение, но и защото има много специализирана работа за обикаляне.

Програмисти, продуктови мениджъри, адвокати, писатели, преводачи, нали така – много видове квалифицирани работници в момента са много необходими в криптоверсията „всички ръце на палубата“.

Криптовалута UX

И макар да не е тайна за мнозина в блокчейн арената, един вид квалифициран работник, който е много търсен тук и на който си струва да се полагаме, е дизайнерите, чиято работа е да направят потребителския опит (UX) възможно най-добър..

Например от миналата седмица Square Crypto – екипът за разработка на биткойни с отворен код, съставен от Twitter и основателя на Square Jack Dorsey – все още търсеше старши дизайнер, който да се присъедини към екипа.

Който в крайна сметка бъде нает, ще „помогне да се оформи бъдещето на това как биткойнът ще бъде включен в масовия поток“, заяви компанията през юли.

Говорейки за екипа, ние все още търсим много старши дизайнер. Тази позиция е по-голяма от един продукт и ще играе основна роля при формализирането на начина, по който светът взаимодейства с биткойн. https://t.co/27Cp8QsoaJ

– Square Crypto (@sqcrypto) 19 септември 2019 г.

Тогава Square Crypto има правилната идея: дизайнерите са от ключово значение да направят потребителския опит около екосистемата полезен и предизвикателство за това, което е дошло преди.

Отново това не е някакво безпрецедентно откритие – това е просто важно съображение за заинтересованите страни в цялото криптовалутно пространство да продължат да обмислят напред. Как можем да направим тази обществена инфраструктура да работи по-добре за обикновените хора от всички сфери на живота?

На „UX пробив“

Най-добрите криптовалути като биткойн и етер вече имат някои UX аспекти, които наистина са доста невероятни, като възможността да изпращате пари без разрешение навсякъде по света като текстово съобщение.

И все пак има много неща, които могат да бъдат направени на UX фронта за този нов вид пари. Частните ключове са едно от най-често цитираните неща, които според експертите изключват обикновените потребители, но частните ключове далеч не са единственото нещо, при което UX пропуските биха могли да използват някои мостове.

Разбира се, има добри перспективи тези пропуски да бъдат отлично преодолени своевременно, както се случи с интернет. Но часовникът тиктака, а залогът е голям. Популярните услуги за масови плащания стават все по-полезни през цялото време, а усилията на Facebook Libra за стабилни валути показват, че международните служители могат да станат все по-неудобни с парите извън техния контрол..

Ето защо е важно да се изгради бързо и към потребителя, поне най-общо казано. Вземете го от Боби Гудлат, ранен продуктов дизайнер във Facebook, който каза тази седмица, че „крипто се нуждае от UX пробив“

Трудна истина: крипто се нуждае от UX пробив.

Почти всички ще се провалят, освен ако не стане 10 пъти по-лесен за използване.

– Боби Гудлат (@rsg) 26 септември 2019 г.

Ако този пробив може да бъде постигнат, тогава най-добрите криптовалути могат да дадат фиатните валути с държавна подкрепа за парите си.

Това също не е въпрос на нулева сума, т.е. криптовалута срещу фиат в гладиаторски мач, където победителят взема всички. Не, криптовалутите вече са проектирани да бъдат полезни сами по себе си и също така да могат да поемат традиционни активи чрез токенизация.

Колкото по-отлична дизайнерска работа се случва около новите възможности около биткойн и етер, толкова по-големи стават шансовете тези проекти да направят сериозно по-нататъшно навлизане в основния поток.

Как да привлечем повече дизайнери в полето е добър въпрос, който мнозина в пространството вече са обмисляли и ще продължат. Следващите отговори може просто да се окажат плодотворни за години напред.

„С течение на времето все повече и повече хора ще избират валута, която правителството не контролира“, каза Morgan Creek Digital съосновател и биткойн инвеститор Антъни Помплиано пред CNBC на 27 септември. С това казано, нека им дадем най-добрата валута, която можем.

Защо бихте притежавали #bitcoin ако можете да притежавате щатски долари? "Хората ще изберат нещо, което не може да се манипулира, нито да се приспособи," казва @APompliano #btc pic.twitter.com/9uAJWz9gda

– Squawk Box (@SquawkCNBC) 27 септември 2019 г.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me