Ранни осиновители на биткойни и крипто общностни накази по нов иск „Satoshi“

Сатоши Накамото

През последните няколко дни в интернет се разпространява странно съобщение за пресата. Колкото и да е странно, той спечели доста сцепление. Всъщност през уикенда Освобождаване на GlobalNewsWire се появи като водеща новина за думата за търсене „Биткойн“ в Google News.

Озаглавен „Visionary Bitcoin Creator Satoshi Nakamoto to Reveal Identity“, изданието твърди, че мистериозният създател на Bitcoin ще „наруши мълчанието си“.

Сатоши Накамото

Откъс от изданието гласи:

„В допълнение към истинската си идентичност, Накамото ще използва„ Моето разкритие “, за да разкрие такива факти като страната на произход, образованието си, професионалния си опит и защо все още не е преместил нито един от своите 980 000 биткойни.“

Друга част от изданието предполага, че „Сатоши“ се стреми да (повторно) революционизира Биткойн, четейки, че псевдонимната фигура има „чиста визия“ за „прераждането“ на „неговото“ въображение.

И достави ищеца на Сатоши, публикувайки поредица от публикации в блога през последните няколко дни, за да се опита да убеди света в своята легитимност. За съжаление, не много от тях са твърде убедени.

Разкриването

Докато почивните дни обикновено са скучни времена за крипто индустрията, този изминал уикенд беше различна история. В неделя мнозина в тази начинаеща общност се насочиха към уебсайтовете, споменати в прессъобщението: Satoshi Nakamoto Renaissance Holdings и базираната в Ню Йорк маркетингова компания Ivy Mclemore.

По времето, посочено в прессъобщението, публикацията в блога беше пусната публично. И когато беше първият уебсайт се срина, а вторият остана онлайн. Хубаво.

Нов Faketoshi: „Имам Bitcoin на стойност 10 милиарда долара“

Също така нов Faketoshi: „Мога да си позволя само $ 1 / месец за хостинг на моя уебсайт“ pic.twitter.com/5TxyVJgbJa

– Рикардо Спани (@fluffypony) 18 август 2019 г.

Но в крайна сметка всички се хванаха за блога. И не беше точно красиво.

Първата публикация споменава няколко странни парчета, които противоречат на обосновката и етоса на Сатоши, според безброй в Twitter. И вторият и третият, пуснати в тандем, очевидно бяха също толкова глупави.

Не създателят на биткойни, декларира общността

Например в първия пост се споменава как Сатоши не е бил нито „твърд техник“, нито „cypherpunk“ – изявление, на което много от крипто общността биха се смели днес.

Авторът засяга също така как предишният му псевдоним е бил „Shaikho“ и че фамилното име „Nakamoto“ е страничен продукт от разговорите му с пионера на Bitcoin (и потенциалния Satoshi) Hal Finney, а не нещо, за което се е мислило от самото начало.

И копието изглежда също така носи някои британизми, които някои в Twitter предполагат, че противоречат на привидно американския стил на писане на Сатоши.

Това не е всичко. Поддържащият проект на Monero Рикардо Спани се задълбочи в домейн, споменат в публикацията в блога от предполагаемия създател на Биткойн, theBCCI.net. Домейнът, според „Satoshi“, е регистриран като резервно копие за Bitcoin.org.

Хей @ivymclemore, само за да сте наясно, Билал Халид не е Сатоши Накамото. Забавлявайте се, популяризирайки неговото "разкрие" докато името ти се влачи през калта!

– Рикардо Спани (@fluffypony) 18 август 2019 г.

Странното в това, както отбелязва Спани, е, че уебсайтът е бил ребрандиран няколко пъти „и уж продаден“. И моментна снимка на оригиналния уебсайт не споменава Биткойн, което прави малко вероятно човекът зад домейна всъщност да е Сатоши.

Но изчакайте, има още. Изследователят на сигурността на Ethereum Хари Денли се задълбочи още повече в публикацията в блога, отколкото Spagni, като намери доказателства, че новият „Satoshi“ не е „супер мислещ за поверителността“ и че уебсайтът се управлява чрез пълна система за WordPress.

Ще си изям шапката, ако в следващите дни излезе нещо достоверно, което доказва самоличността на Сатоши Накамото, а не PR каскада от техническа консултантска компания.

– harrydenley.eth ◊ (@sniko_) 17 август 2019 г.

Дори ако всички тези контрадоказания могат да бъдат оборени, много анализатори в Twitter предполагат, че единственият начин Сатоши да се разкрие би бил чрез подписване на блок Genesis или издаване на транзакция от един от първите адреси.

Както много, много рано биткойнът Джеф Гарзик каза Блумбърг в интервю, тези публикации в блога просто изглеждат последният опит от „нова измама“, за която се твърди, че е създател на биткойн.