Вътре в сигнала Edgeware на създателя на договора за изтегляне (EDG)

Ethereum

Малко интрига засегна общността на Ethereum на 2 юли, когато беше разкрито, че договорът за оттегляне на DAO се използва, за да се аргументира: един интелигентен договор, който разполага със специални права, е в противоречие с духа на децентрализираното финансиране.

Договорът WithdrawDAO, създаден след скандалния хак на DAO през юни 2016 г., остава онлайн и няма ограничение във времето, въпреки че първоначалната му цел – възстановяване на DAO токени за етер (ETH) – вече е изпълнена за много, които бяха замесени.

Ethereum

Договорът WithdrawDAO не може да бъде актуализиран и няма пряк собственик, въпреки че е свързан с акаунта, който го е разположил. Тази динамика доведе до повдигане на вежди на 1 юли, когато основателят на Blockly Дарър Браун за първи път откри неизвестните тогава „собственици / собственици“ на акаунт за разгръщане на договор е сигнализирал близо 123 000 етер до заключващия блок на Edgeware.

Собственикът / ите на договора за оттегляне на DAO са сигнализирали 122 864 ETH на Edgeware Lockdrop, което потенциално им дава право на голямо количество от разпространението на токени EDG

– Дара (@dabrowne) 1 юли 2019 г.

Без още да знаем контекста на сигнала, се появиха спекулации, че лицето или лицата, отговорни за това, се подлагат на разпространение на EDG, свързания маркер на Edgeware, който се разпространява на заключителния екран, на заинтересованите страни, които имат етер в WithdrawDAO.

Тази спекулация обаче се оказа невярна.

Какво е Edgeware и защо е важно?

Edgeware е платформа за интелигентни договори, разработвана като парафин за Polkadot, протокол за оперативна съвместимост, създаден от Parity, който е подкрепил стартирането на Edgeware заедно с лабораториите на Commonwealth Labs.

Токенът на платформата, EDG, се разпространява чрез заключващ механизъм, при който на потребителите, които подадат ETH на определен интелигентен договор, ще бъде предоставен дял от EDG в зависимост от това колко ETH е подаден и за колко време е подаден. Приблизително 90 процента от жетоните ще се разпространяват публично, като останалата част ще бъде разделена между лабораториите на Commonwealth и Parity.

Въпреки това, в допълнение към блокировката, потребителите могат също да „сигнализират“ своя етер да получи EDG, без да се налага временно да заключва ETH в.

По време на пресата три субекта, които контролират съответно над 70 000 етера, са сигнализирали да участват в падането на токена: Оттегляне DAO, Арагон и Polkadot Multi-Sig. По-специално, договорът на Polkadot има повече от 300 000 ETH за неопределено време замразени поради Parity Multi-Sig Library самоунищожение фиаско.

Само последните два сигнала са сериозни, тъй като вече знаем, че сигналът за изтегляне DAO е направен в знак на протест. Този протест постави под въпрос дали създателите на договори на Ethereum трябва да имат някакви специални привилегии, като например възможността да сигнализират за въздушни капки – напр. как Polkadot използва акаунта, който е разположил Polkadot Multi-Sig, за да сигнализира от името на 300 000 замразени ETH от този договор.

„Специалните права … е лоша идея“, твърди Ник Джонсън

Във вторник водещият разработчик на Ethereum Name Service Ник Джонсън се разкри като човек, който е подал сигнал от името на WithdrawDAO.

Докато Джонсън продължи да обяснява в посмъртна тема в Twitter, той сигнализира на заключителния екран на Edgeware, за да протестира срещу идеята за „разполагането на договор като специални права или правомощия“, заявявайки, че няма интерес от акта освен да го използва за да подчертаем, че създателите на договори не трябва да се разглеждат като собственици.

Сигнализирах, защото да се отнасяме към внедрителя на договор като към специални права или правомощия е лоша идея: ние изграждаме ненадеждни системи и това означава, че няма вградена концепция за „собственик“. Исках да направя този аргумент, използвайки най-силния мелодия, който имах.

– nick.eth (@nicksdjohnson) 2 юли 2019 г.

За да докара тази точка още по-далеч, Джонсън публикува частния ключ на акаунта, който е създал изтеглянето DAO, за да кастрира публично привилегията на този акаунт, за да сигнализира на заключващия екран на Edgeware.

Продължавам да насърчавам @HeyEdgeware и всички останали да не предоставят никакви специални привилегии на създателите на договори.

– nick.eth (@nicksdjohnson) 2 юли 2019 г.

Разработчикът завърши нишката, призовавайки екипа на Edgeware и по-нататък по подобен начин да се отдалечи от възлагането на създателите на договори със специални правомощия, правомощия, които могат да бъдат злоупотребявани, ако се използват безотговорно.

Разбира се, ако проектът за интелигентен договор следва да бъде изпълнен по молбата на Джонсън, тогава поддръжниците на Polkadot вече няма да могат да подават сигнал от името на 300 000 ETH в Polkadot Multi-Sig.

Това би означавало, че платформата за оперативна съвместимост не може ефективно да възстанови част от тези замразени средства с EDG, които биха били разпределени чрез сигнализация. Засега обаче няма индикация, че сигналът на Polkadot ще бъде върнат назад.